Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 09:33

Aυξήσεις στα γαλακτοκομικά αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες

ΣΕ ΝΕΕΣ ανατιμήσεις προτίθεται να προχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η γαλακτοβιομηχανία, πιεζόμενη από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών έως 50% στο διάστημα που μεσολάβησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ανοδικές τάσεις στις τιμές προβλέπει και η Κομισιόν για την Ε.Ε.

Σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες της γαλακτοβιομηχανίας, οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του γάλακτος θα είναι της τάξης του 5 με 7%, θα αρχίσουν σταδιακά να αποφασίζονται κατά το διάστημα που ακολουθεί και ουσιαστικά θα πριμοδοτηθούν από την αύξηση της τιμής του γάλακτος στον παραγωγό, από τα περίπου 35 λεπτά το λίτρο που ήταν πριν από τέσσερις μήνες στα 45 λεπτά το λίτρο σήμερα.

Σημειώνεται ότι το 2007, σύμφωνα πάντα με γνωστούς παράγοντες της γαλακτοβιομηχανίας, οι τιμές γάλακτος αυξήθηκαν έως και 7%, επίσης λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού, που προκάλεσε κάθετη άνοδο των τιμών παραγωγού.

Πάντως στο υπουργείο Ανάπτυξης περί τις 30 μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων έχουν ήδη καταθέσει αυξημένους τιμοκαταλόγους με ισχύ από τον Ιανουάριο, που προβλέπουν ποσοστά ανατιμήσεων υψηλότερα του πληθωρισμού. Οι περισσότερες εξ αυτών, μετά από σχετικό αίτημα του ΥΠΑΝ, γνωστοποίησαν κοστολογικά στοιχεία, ενώ ορισμένες ζήτησαν μικρή προθεσμία ώστε να ανταποκριθούν, επικαλούμενες φόρτο εργασίας κατά την περίοδο των εορτών.

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, θα αρχίσει επαφές με εκπροσώπους των εν λόγω εταιρειών, από τους οποίους θα ζητήσει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή τους πολιτική, επικαλούμενος τις επιπτώσεις που ήδη καταγράφονται στον πληθωρισμό, καθώς και στο οικογενειακό εισόδημα που έχει ήδη πληγεί από τις έως τώρα ανατιμήσεις.

Νέες αυξήσεις σε Ε.Ε.

Περαιτέρω άνοδο των τιμών τους προσεχείς μήνες λόγω των διεθνών συγκυριών αναμένει η Κομισιόν, όπως αναφέρει σε απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητή Γιώργο Παπαστάμκο.

Στην απαντητική της αναφορά η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι οι δυσοίωνες τάσεις για περαιτέρω αύξηση των τιμών σε βασικά διατροφικά είδη σε επίπεδο Ε.Ε., αποτυπώνονται με σαφήνεια, λόγω των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών των ακατέργαστων γεωργικών προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2006 έως και τον Αύγουστο του 2007 το σιτάρι ανατιμήθηκε κατά 78%, τα πουλερικά κατά 30%, το βούτυρο κατά 46% και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη κατά 76%. Οι αυξήσεις αυτές αποδίδονται κυρίως σε έναν συνδυασμό παραγόντων που έχουν σχέση με τον εφοδιασμό σε επίπεδο Ε.Ε. και σε παγκόσμιο επίπεδο και παραγόντων που έχουν σχέση με τη ζήτηση.

Μέτρα

Αποφασισμένος να λάβει μέτρα κατά των κερδοσκόπων, παρουσιάσθηκε μια ακόμη φορά ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Φώλιας, με σκληρές δηλώσεις που έκανε, χθες, μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής αποφασίσθηκε οι παρεμβάσεις κατά των ανατιμήσεων να ανακοινωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Πάντως ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εισαγόμενη ακρίβεια - και ειδικότερα τις αγορές πετρελαίου, δημητριακών και γάλακτος, που επηρεάζουν περισσότερο τις τιμές και πρόσθεσε ότι θα επιμείνει στους ελέγχους και στην καταγραφή της εξέλιξης των τιμών, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, και ότι δεν θα διστάσει και λάβει και άλλα, ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς το ανατιμητικό κύμα.

«Εάν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι, από εδώ και μπρος, μπορούν να κερδοσκοπήσουν, καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, διότι είμαστε αποφασισμένοι να «κόψουμε τα χέρια» αυτών, που θεωρούν ότι έχουν «μακριά χέρια» δήλωσε με έμφαση ο υπουργός.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ