Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 15:29

Διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου από την Τουρκία

Τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκαν προβλήματα στην παροχή φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα που έχουν πλέον εξελιχθεί σε διακοπή της τροφοδοσίας, για λόγους που αφορούν αποκλειστικά την προμηθεύτρια εταιρεία BOTAS, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε. .

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), εξασφαλίζει τoν απρόσκοπτο εφοδιασμό φυσικού αερίου σε όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές, με χρήση των άλλων πηγών τροφοδοσίας και με αξιοποίηση των εφεδρειών υγροποιημένου φυσικού αερίου του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ΔΕΠΑ βρίσκεται ήδη σε επαφή με τη BOTAS για την διασφάλιση της ταχύτερης αποκατάστασης της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από την Τουρκία.

«Ως χώρα δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εφοδιασμού καθώς εφοδιαζόμαστε με ρωσικό φυσικό αέριο από τη Βουλγαρία και με υγροποιημένο αέριο από τη Ρεβυθούσα», δήλωσε στο Reuters ο κ. Γιώργος Στεργίου, διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Το Ιράν, βασικός προμηθευτής της ¶γκυρας, διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Τουρκία τη Δευτέρα, όπως δήλωσαν στο Reuters Τούρκοι αξιωματούχοι. Η Τεχεράνη απέδωσε τη διακοπή στις χαμηλές θερμοκρασίες και στη μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Τουρκμενιστάν.

Συμφωνία για αποζημίωση

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία είχε μειωθεί στα 124 εκατ. κυβικά μέτρα από 142 εκατ. κυβικά μέτρα λόγω της διακοπής της παροχής αερίου από το Ιράν και προσέθεσε ότι η Τουρκία έχει προβεί σε συμφωνία με την Ελλάδα για να την αποζημιώσει για τη διακοπή προμήθειας αποθεμάτων αερίου τις επόμενες μέρες.