Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 20:00

ΟΗΕ: Αυξημένος κίνδυνος ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας

Η εμφανής επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση φέτος και να τερματίσει τον κύκλο δυναμικής ανάπτυξης στην Ασία και την Αφρική, σύμφωνα με ετήσια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ΟΗΕ. «Η κύρια αβεβαιότητα προέρχεται από την αμερικανική οικονομία», αναφέρεται στην έκθεση με θέμα: «Κατάσταση και προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2008».

Η ΕΜΦΑΝΗΣ επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση φέτος και να τερματίσει τον κύκλο δυναμικής ανάπτυξης στην Ασία και την Αφρική, σύμφωνα με ετήσια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ΟΗΕ.

«Η κύρια αβεβαιότητα προέρχεται από την αμερικανική οικονομία», αναφέρεται στην έκθεση με θέμα: «Κατάσταση και προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2008».

«Μια πιο καθοριστική επιβράδυνση της πρώτης οικονομικής δύναμης του κόσμου θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στις φτωχές χώρες, καθώς θα προκαλέσει ανάσχεση στο παγκόσμιο εμπόριο και θα τερματίσει την αύξηση των αγορών βασικών προϊόντων από τα οποία επωφελούνται τα τελευταία χρόνια», επισημαίνεται στην έκθεση.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι οι οικονομίες της Ιαπωνίας και της δυτικής Ευρώπης δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν αυτή την επιβράδυνση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο