Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008 10:07

Συνάντηση Πετραλιά με ΓΣΕΕ στις 12 μ.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και οι δυνατότητες μεταρρύθμισής του θα συζητηθούν το μεσημέρι σε συνάντηση που θα έχει η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Η υπουργός, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που έχει με εκπροσώπους του πολιτικού και κοινωνικού χώρου, θα τονίσει την αναγκαιότητα προώθησης λύσεων για την αντιμετώπιση εκκρεμών προβλημάτων, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού συστήματος, με κύρια στοιχεία την ασφάλεια, δικαιοσύνη, ανταποδοτικότητα και βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου.

Η κ. Πετραλιά αναμένεται να επαναλάβει τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες δεν θα θίξουν τα γενικά όρια ηλικίας, τον υπολογισμό των συντάξεων και τις εισφορές και θα αναζητήσει σημεία προσέγγισης, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αναδειχθούν τα σημεία που ενώνουν και όχι αυτά που διχάζουν.

Η υπουργός θα τονίσει ότι μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία και ότι πρέπει από κοινού να διαμορφωθεί εκείνη η λύση, η οποία θα υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών και θα είναι μία λύση που θα εκφράζει την κοινωνία, του σήμερα και του αύριο.

Οι συνδικαλιστές, αναμένεται να ζητήσουν από την υπουργό να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, ενώ θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού και την απόδοση των οφειλομένων θεσμοθετημένων πόρων.

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνουν για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της παράνομης εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι θα αναφερθούν και στο θέμα που έχει προκύψει με τις εισφορές των οικοδομικών έργων, σε σχέση με το Ν.2434/96 και την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικράτειας, ζητώντας νομοθετική ρύθμιση, άμεσα, η οποία με αντικειμενικά και επικυρωμένα κριτήρια θα διασφαλίζει τα έσοδα και τις εισφορές των οικοδομικών έργων και εργασιών προς το Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ.

Στη συνάντηση, από την πλευρά των συνδικαλιστών, αναμένεται να διατυπωθούν και οι «ενστάσεις» που αφοσρούν στα προτεινόμενα μέτρα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.