Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008 17:04

Βίαιη διόρθωση στο Χ.Α.

«ΒΟΥΤΙΑ» πάνω από 2% σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κλείνοντας κάτω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 19/11/2007.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές, ιδίως η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο γενικός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στις 4.962,53 μονάδες μειωμένος κατά 2,17%. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 4.952,86 μονάδες.

«Σήμερα είχαμε πίεση η οποία προήλθε σε μεγάλο βαθμό και από τον πανικό που επικράτησε μετά τις 12 το μεσημέρι», δήλωσε στη «Ν» o κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

«Υπήρξε και διάχυτη αίσθηση ότι η διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς κατά τις προηγούμενες ημέρες την έκανε να μοιάζει περισσότερο ακριβή σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, επομένως τέθηκε ένα θέμα αποτίμησης το οποίο η αγορά το διόρθωσε με πολύ βίαιο τρόπο», πρόσθεσε.

«Εισερχόμαστε πάλι σε ένα στάδιο ψυχολογικής καταπόνησης, όπου τα θεμελιώδη περνούν σε δεύτερη μοίρα, οι εσωτερικοί καταλύτες και αυτοί παύουν, μέχρι να υπάρξει κάποια σταθεροποίηση στο εξωτερικό. Ο βασικός κινητήριος μοχλός της αγοράς θα είναι κυρίως η τάση των ξένων αγορών».

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν μόνο 37 σημείωσαν άνοδο, 228 κατέγραψαν απώλειες, ενώ όλοι οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 630,25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 105 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων http://www.naftemporiki.gr/markets/blocktrades.asp .