Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008 10:55

Mέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων

ΜΕ ΔΕΣΜΗ 10 μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης και τη συστράτευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η κυβέρνηση επιχειρεί να τιθασεύσει τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Οι επιπτώσεις στην αγορά από την ακρίβεια συζητήθηκαν χθες στο ΥΠ.ΑΝ., στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό, Χρ. Φώλια, και τον υφυπουργό, Γ. Βλάχο, κατά τη διάρκεια της οποίας επιχειρήθηκε μια πρώτη προσέγγιση στους βασικούς άξονες της αντιπληθωριστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Aνησυχία εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΜΕ ΔΕΣΜΗ 10 μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης και τη συστράτευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η κυβέρνηση επιχειρεί να τιθασεύσει τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Οι επιπτώσεις στην αγορά από την ακρίβεια συζητήθηκαν χθες στο ΥΠ.ΑΝ., στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό, Χρ. Φώλια, και τον υφυπουργό, Γ. Βλάχο, κατά τη διάρκεια της οποίας επιχειρήθηκε μια πρώτη προσέγγιση στους βασικούς άξονες της αντιπληθωριστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το ενδεχόμενο το υπουργείο να θέσει στο μικροσκόπιό του τις ετήσιες συμφωνίες βιομηχανίας και λιανεμπορίου με τις παροχές, τις εκπτώσεις και τις επιστροφές, προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιθώρια κέρδους του οργανωμένου λιανεμπορίου και η δυνατότητα πιέσεων για τιμολογιακή αυτοσυγκράτηση στη λιανική.

Τα ανωτέρω στοιχεία θα μελετηθούν σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς των σούπερ μάρκετ και τις εκπτώσεις που αναγράφονται επ' αυτών, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ανοίγματος του κλάδου στην αγορά υγρών καυσίμων.

Προηγουμένως, το υπουργείο θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με τη βιομηχανία και κυρίως με όσες εταιρείες προχώρησαν σε ανατιμήσεις άνω του πληθωρισμού, πιέζοντας για αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή τους πολιτική.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που επεξεργάζεται το υπουργείο, με στόχο τη συγκράτηση του ανατιμητικού κύματος, είναι τα εξής:

1. Ανοιγμα των σούπερ μάρκετ στην αγορά υγρών καυσίμων.

2. Κατάργηση του Τέλους Εθνικών Οδών για τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

3. Ενίσχυση του καταναλωτικού κινήματος, ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια του καταναλωτή στην αναζήτηση των φθηνών και ποιοτικών προϊόντων.

4. Δημοσιοποίηση των ανατιμήσεων με λίστες που θα καταρτίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΝ και θα αναρτώνται στο Internet.

5. Ενταση των ελέγχων στις επιχειρήσεις από κοινού με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και άλλες αρμόδιες αρχές.

6. Ενταση των ελέγχων στις λαϊκές και τις κεντρικές αγορές.

7. Προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων από την τηλεόραση.

8. Ερευνα στις ετήσιες συμφωνίες λιανεμπορίου - βιομηχανίας.

9. Κατάργηση του διπλού χονδρεμπορικού κέρδους στα νωπά φρούτα και λαχανικά, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τις υπερβολικές ανατιμήσεις στον κλάδο.

10. Τροποποίηση της αρτοποιητικής νομοθεσίας, στα άρθρα που αφορούν στο bake off.

Παρέμβαση Επιτροπής Ανταγωνισμού

Σε ευρείας κλίμακα έρευνα των συμβάσεων συνεργασίας βιομηχανίας και λιανεμπορίου προτίθεται να προβεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναζητώντας μηχανισμούς ανατροφοδότησης ανατιμήσεων ανάλογων με αυτούς που διαπιστώθηκαν στην αγορά γάλακτος.

Τα ανωτέρω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, τονίζοντας ότι στο στόχαστρό της θέτει τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ενώ πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε κατηγορίες αγαθών, όπου καταγράφονται οι υψηλότερες ανατιμήσεις, όπως τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τα πουλερικά, τα τυριά και τα σπορέλαια.

Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συμβάλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συγκράτηση ανατιμητικών τάσεων, μελετώντας τις συνθήκες ανταγωνισμού σε κρίσιμες για τον τιμάριθμο κατηγορίες προϊόντων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παράλληλα με τους έκτακτους ελέγχους για τον εισαγόμενο πληθωρισμό, θα επιμείνει στο αρχικό της πλάνο, που προβλέπει για το 2008 τη διερεύνηση των δομών ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά, τις μεταφορές και τα δομικά υλικά.

Επίσης, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της εισήγησης για την αγορά καφέ, θα συνεχίσει την έρευνα στον κλάδο ζυθοποιίας, ενώ άμεσα αναμένεται και η απόφαση για το franchise της Dia Hellas, μια απόφαση η οποία πρόκειται να επιδράσει καθοριστικά στον τρόπο τιμολόγησης των αγαθών μέσα από τα δίκτυα δικαιόχρησης.

Ο ΣΕΒΤ

Μικρή χαρακτηρίζεται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΕΒΤ) η συμμετοχή των τυποποιημένων τροφίμων στο συνολικό ετήσιο εναρμονισμένο πληθωρισμό, που για το 11μηνο του 2007 φτάνει το 2,9%.

Σύμφωνα με το ΣΕΒΤ, ο κλάδος επηρέασε τον πληθωρισμό κατά 0,27, ενώ το υπόλοιπο 2,63 συνθέτουν οι ανατιμήσεις που παρουσιάζονται στα αγροτικά προϊόντα (φρούτα - λαχανικά), το κρέας, τα ψάρια, το πετρέλαιο, την ένδυση, τη στέγαση, τα αλκοολούχα ποτά, τον καπνό, τις υπηρεσίες, την υγεία, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την αναψυχή, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και άλλα αγαθά.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ακόμη ότι «η Ελληνική Βιομηχανία Τυποποιημένων Τροφίμων χειρίζεται με μεγάλη υπευθυνότητα και ευαισθησία το ζήτημα των τιμών, δεδομένου του ιδιαίτερα αυξημένου ανταγωνισμού που υπάρχει, τόσο από τα εγχώρια προϊόντα όσο και από τα προϊόντα εισαγωγής, και εξαντλεί κάθε φορά όλα τα περιθώρια απορρόφησης του κόστους, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ανατίμηση, η οποία μπορεί να της προκαλέσει απώλεια μεριδίου αγοράς».

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

Προβληματισμός της ΤτΕ για τον πληθωρισμό

ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία βασικών οικονομικών μεγεθών, με αιχμή τον πληθωρισμό που κινείται κοντά στο 4% και το ισοζύγιο, αλλά και για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη διεθνή αναταραχή των αγορών, εξέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

Συζητήθηκαν επίσης και θέματα όπως η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία, οι οποίες αφορούν στη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε συνέχεια της νομοθετικής κατοχύρωσης της οδηγίας για τη Βασιλεία ΙΙ.

Σε ό,τι αφορά στην κρίση και στις επιπτώσεις της στις ελληνικές τράπεζες και γενικότερα στην ελληνική οικονομία, ο κ. Γκαργκάνας, θεωρεί ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι για την ώρα περιορισμένες, αλλά η παράταση της νευρικότητας, θα έχει συνέπειες στο ρυθμό ανάπτυξης, της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας από την οποία δεν θα μείνει ανέπαφη η ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να «οχυρωθούν» έναντι πιθανών μελλοντικών κινδύνων, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους και την επαρκή κάλυψη των πιστωτικών και άλλων κινδύνων που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν, περιλαμβανομένων εκείνων που απορρέουν τόσο από τις παραδοσιακές δραστηριότητες τους στην εγχώρια αγορά όσο και από την επέκτασή τους στις αναδυόμενες οικονομίες της Ν.Α. Ευρώπης.