Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008 10:09

Intel: Χαμηλότερα των προβλέψεων τα κέρδη το τρίμηνο

Χαμηλότερα των προσδοκιών της Wall Street ήταν τα κέρδη τριμήνου της Intel, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να υποχωρήσουν 15%, αυξάνοντας τις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ και περαιτέρω πωλήσεις μετοχών.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Stacy Smith είπε ότι «ανησυχεί λίγο» για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και ότι τα αποτελέσματα αύξησαν τις ανησυχίες ότι η πορεία της οικονομίας της χώρας επηρέασε ήδη τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια τσιπ στον κόσμο.

Οι μικροεπεξεργαστές της Intel αποτελούν τους μοχλούς λειτουργίας του 80% των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως και η εταιρεία κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες φέτος για να παράγει περισσότερα τσιπ τα οποία χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης.

Εάν οι απώλειες που σημείωσαν οι μετοχές της κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές συνεχιστούν και στην κανονική σημερινή συνεδρίαση, αυτές θα είναι οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες της Intel, από τον Οκτώβριο του 2002.

Κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι μετοχές της κύριας ανταγωνίστριας της Intel, Advanced Micro Devices Inc. υποχωρούσαν 7%, της Cisco Systems Inc. κατά 3%, της Hewlett-Packard Co. κατά 5% και της Dell Inc. σημείωναν απώλειες 5,3%.

Τα καθαρά κέρδη της Intel από τις πωλήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών τροφοδότησαν τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου, κατά το οποίο αυξήθηκαν στα 2,27 δισ. δολ. ή 38 σεντς ανά μετοχή από 1,50 δισ. δολ. ή 26 σεντς ανά μετοχή που ήταν πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδά της σημείωσαν αύξηση 10,5%, φθάνοντας στα 10,7 δισ. δολ. από 9,69 δισ. δολάρια.