Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008 10:29

Η συγκράτηση των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ στο επίκεντρο της Διυπουργικής

ΤΡΟΠΟΥΣ συγκράτησης των αυξανόμενων ελλειμμάτων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, αναζητεί η διϋπουργική επιτροπή των ΔΕΚΟ, που συνεδριάζει σήμερα στις 13:00, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

Η ΔΕ των ΔΕΚΟ αναμένεται να δώσει οδηγίες στις διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, να εφαρμόσουν με αυστηρότητα τον ειδικό νόμο που ψηφίστηκε για τις ΔΕΚΟ, ο οποίος ωστόσο δεν κατάφερε να ανακόψει την αυξητική πορεία ούτε των ελλειμμάτων ούτε του δανεισμού. Η οικονομική κατάσταση των ΔΕΚΟ παρουσιάζει επιδείνωση στα έτη 2006 και 2007, ενώ νέα αύξηση του ελλείμματος προβλέπεται και το 2008, λόγω κυρίως των ελλειμμάτων των συγκοινωνιακών φορέων.

Ειδικότερα για το 2008 το έλλειμμα των δημοσίων επιχειρήσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 1.410,6 εκατ. ευρώ (ή 0,57% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 103,7 εκατ. ευρώ ή κατά 7,9%, σε σύγκριση με το 2007, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ελλείμματος των εταιρειών των ομίλων ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.

Ο ακαθάριστος δανεισμός για το 2008 προβλέπεται να ανέλθει σε 2.413,7 εκατ. Ευρώ, ή 0,98% του ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση 23,9% σε σύγκριση με το 2007. Ο καθαρός δανεισμός θα αυξηθεί σε σύγκριση με το 2007 κατά 28,1% και θα διαμορφωθεί σε 1.957,9 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συνδέει τις εξελίξεις αυτές, με τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης του ελλείμματος και του κεφαλαίου κίνησης των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και με τον περιορισμό της συμμετοχής του ΠΔΕ στη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων.

Εξάλλου, οι συνολικές επενδύσεις θα ανέλθουν το 2008 στο ποσό των 1.127,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 9,3% έναντι του 2007.

Τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνει το ΥΠΟΙΟ αφορούν:

- Στον ασφυκτικότερο έλεγχο των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, μέσα από τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος,

- Στην τοποθέτηση εσωτερικού ελεγκτή σε κάθε δημόσια επιχείρηση με σκοπό να παρακολουθεί την εφαρμογή και συνεχή τήρηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και του καταστατικού της εταιρείας και να προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους.

- Στην επέκταση της εφαρμογής των διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σε όλες τις ΔΕΚΟ, κατά τα πρότυπα των εισηγμένων στο Χ.Α.

- Στην κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων τα οποία προβλέπουν ανάλυση και τεκμηρίωση των μακροχρόνιων σχεδίων των δημοσίων επιχειρήσεων σε βάθος τριετίας με κυλιόμενη αναπροσαρμογή ανά έτος για τα επόμενα τρία χρόνια.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ