Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2008 11:42

Έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις δηλώνει η ΕΚΤ

ΕΤΟΙΜΗ να αυξήσει τα επιτόκια, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αποτρέψει μια κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, δηλώνει πως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στο μηνιαίο bulletin για τον Ιανουάριο, η ΕΚΤ εμφανίζεται ανήσυχη όσον αφορά στο ενδεχόμενο αύξησης των μισθών από τις εταιρείες, ως αποζημίωση για τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες ώθησαν τον πληθωρισμό κατά τους δύο προηγούμενους μήνες στο 3,1%. Η ΕΚΤ εκτιμά πως κάτι τέτοιο πιθανόν να οδηγήσει ακόμη υψηλότερα τα επίπεδα του πληθωρισμού.

«Το διοικητικό συμβούλιο παραμένει έτοιμο να δράσει προκαταβολικά έτσι ώστε να μην υλοποιηθούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις και οι ανοδικοί κίνδυνοι στη σταθερότητα των τιμών», αναφέρει η ΕΚΤ στην έκθεσή της.

Παράλληλα, σημειώνει πως «είναι αναγκαίο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς και στον καθορισμό των τιμών που προέρχονται από τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού».

Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει στο bulletin Ιανουαρίου πως θα παραμείνει σε επαγρύπνηση και θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις κατά τους προσεχείς μήνες.

Παράλληλα, εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει τους επόμενους μήνες πάνω από το 2% για να μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2008.