Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2008 21:14

Πακέτο μέτρων 140 δισ.$ για τόνωση της οικονομίας προτείνει ο Μπους

Την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης ενός προσωρινού πακέτου μέτρων, αξίας 1% του ΑΕΠ (περίπου 140 δισ. δολάρια), που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φοροελαφρύνσεις, με στόχο την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Η οικονομία μας έχει μια συμπαγή βάση, αλλά υπάρχουν σημεία πραγματικής ανησυχίας, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, και πρόσθεσε πως «οι σύμβουλοί μου και πολλοί άλλοι ειδικοί αναμένουν ότι η οικονομία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν των προηγούμενων ετών. Και υπάρχει ο κίνδυνος κάμψης».

Πυλώνας του πακέτου αυτού θα πρέπει να είναι οι φοροαπαλλαγές, που θα έχουν άμεση επίδραση στην ανάπτυξη της οικονομίας, συμπλήρωσε.

Ο Τζορτζ Μπους και το Κογκρέσο, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί, προσπαθούν να καταλήξουν από κοινού σε ένα κοινό σχέδιο για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο αυτό μέχρις ότου γίνουν συζητήσεις με μέλη του Κογκρέσου, είπε όμως πως ένα σημαντικό τμήμα του θα αφορά τους απλούς καταναλωτές.