Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2008 23:35

Φοροαπαλλαγές υποσχέθηκε ο Μπους

Δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς καταναλωτές ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Το συνολικό ύψος των μέτρων υπολογίζεται τουλάχιστον στο 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ.

Σε ομιλία του στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, παρότι υπάρχει ο κίνδυνος επιβράδυνσης. Προσέθεσε ότι οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στις αγορές αποτελούν ένα φυσιολογικό και υγιές γεγονός για την οικονομία και δεν αποτελούν απαραιτήτως ένδειξη εξασθένησης.

“Οι σύμβουλοί μου και πολλοί ειδικοί αναμένουν ότι η οικονομία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν των προηγούμενων ετών. Και υπάρχει ο κίνδυνος μιας κάμψης", υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον δήλωσε ότι στόχος των μέτρων είναι η ανακούφιση όλων εκείνων που πληρώνουν μεγάλους φόρους. Προέβη παράλληλα στην εκτίμηση ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία επιπλέον 500.000 θέσεων εργασίας.

Ο Τζορτζ Μπους και το Κογκρέσο, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί, προσπαθούν να καταλήξουν από κοινού σε ένα κοινό σχέδιο για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο διοικητής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τζέφρι Λάκερ, θεωρεί ότι είναι «αρκετά πιθανόν» να υπάρξουν περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων, όπως απαιτεί η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.