Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008 00:13

Eurogroup: Μήνυμα για συναλλαγματικές ισοτιμίες

ΚΟΙΝΟ μήνυμα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες αναμένεται να προετοιμάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) εν όψει της προσεχούς συνεδρίασης του Ομίλου G7 όταν θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν για τον αντίκτυπο της διεθνούς πιστωτικής κρίσης στην ανάπτυξη της οικονομίας το τρέχον έτος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters από Βρυξέλλες.

«Οι υπουργοί στη συνάντησή τους με τον διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, θα καταλήξουν σε ένα συναφές και ενιαίο μήνυμα το οποίο και θα μεταφέρουν στους εταίρους τους στο G7», επισημαίνει κοινοτική πηγή. Σημειώνεται ότι η συνάντηση του G7 θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου στο Τόκιο και θα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται αφότου το ευρώ εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας σχεδόν το 1,50 δολάριο το Νοέμβριο.

Η ισχύς του ευρώ έχει προκαλέσει έντονη κριτική για την πολιτική της ΕΚΤ από τη Γαλλία και έχει ωθήσει πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως η Airbus, να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, καθώς βλέπουν την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές να περιορίζεται. Το ευρώ παραμένει επίσης ισχυρό έναντι του ιαπωνικού γιεν, έχει κερδίσει έδαφος έναντι της βρετανικής στερλίνας, ενώ έχει υποχωρήσει ελάχιστα μόνο έναντι του κινεζικού γιουάν.

Πριν από την προηγούμενη συνάντηση του G7 τον Οκτώβριο το Eurogroup προετοίμασε ανακοινωθέν με το οποίο ζητούσε ταχύτερη ανατίμηση του γιουάν, επικροτούσε τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον ότι ένα ισχυρό δολάριο συμφέρει τις ΗΠΑ και καλούσε τις αγορές να συνειδητοποιήσουν ότι η ιαπωνική οικονομία έχει ανακάμψει και ότι αυτό αντανακλάται στο ισχυρό γιεν.

«Πιστεύουμε ότι η υπερβολική μεταβλητότητα και οι άτακτες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος είναι ανεπιθύμητες για την οικονομική ανάπτυξη. Ολα τα μηνύματα του Οκτωβρίου ήταν απόλυτα σωστά και τότε και σήμερα και αντανακλούν τον τρόπο σκέψης μας, ίσως όμως ο τρόπος σκέψης μας έχει διευρυνθεί τώρα ακόμη περισσότερο», προσθέτει η παραπάνω πηγή.

Η πιθανότητα να επιδιώξει η Ευρωζώνη αλλαγή του προηγούμενου ανακοινωθέντος του G7 ως προς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, το οποίο επεσήμανε μόνο την ανάγκη ισχυρότερου γιουάν, αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Πιρ Στέινμπρουεκ, δήλωσε ότι η άνοδος του ευρώ είναι απότομη.