Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008 10:12

Απέχει των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό η ΕΣΕΕ

ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για τα ασφαλιστικό, στις 13 Φεβρουαρίου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Αυτό αποφασίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, στη χθεσινή προγραμματισμένη -από αρκετό καιρό- Γενική Συνέλευση του σώματος, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Αρμενάκη.

Η δικαιολογητική βάση της συγκεκριμένης απόφασης βρίσκεται στο διαφορετικό χαρακτήρα των αιτημάτων των δύο πλευρών, σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της εποχής. Και είναι λογικό, καθώς ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν, ως τώρα, το πρόβλημα οι κλάδοι των εργαζομένων έχει εντελώς ξεχωριστή αφετηρία, ομοίως και στόχευση, από τη θεώρησή του εκ μέρους των φορέων του ελληνικού εμπορίου, των επιχειρηματιών.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε, επίσης, με συντριπτική πλειοψηφία τη συνέχιση του διαλόγου με την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης, αύριο, ως γνωστόν, στις 11 το πρωί, θα επισκεφθεί, τα γραφεία της ΕΣΕΕ η υπουργός Εργασίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, προκειμένου να συζητήσει με το προεδρείο της τις τελευταίες εξελίξεις και να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς, πρώτη φορά η ίδια, ως αρμόδια υπουργός, για τις θέσεις των εμπόρων, στη δεδομένη χρονική στιγμή.

Εκτιμάται ότι το κλίμα στην αυριανή συνάντηση θα είναι καλό. Το γεγονός ότι η κα Πετραλιά έχει επιλέξει να επισκέπτεται εκείνη τους φορείς και να συζητά μαζί τους συνιστά δείγμα γραφής, ως κατ' αρχήν κίνηση καλής θέλησης στη διαδικασία επίλυσης ενός πολύπλοκου και εξαιρετικά σοβαρού για όλους ζητήματος.

Και χθες, πάντως, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επαναβεβαίωσε το πάγιο αίτημα για τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να μειωθούν οι συντάξεις, ούτε να αυξηθούν οι εισφορές.

Κατά τα άλλα, η Γενική Συνέλευση επέμεινε στη σταθερή χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ. Ακόμη, τάχθηκε υπέρ των δικαιωμάτων όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση.

Τέλος, ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η τοποθέτηση των εμπόρων όσον αφορά την ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Επ' αυτού τονίσθηκε ότι η μέριμνα δεν πρέπει να περιορίζεται μόνον στα της συνταξιοδότησης, αλλά και στο έμπρακτο ενδιαφέρον στήριξης της εργαζόμενης γυναίκας, ήδη από την ώρα που μένει έγκυος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ