Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008 00:01

Μαζική φυγή επενδυτών

ΣΥΝΘΗΚΕΣ πανικού επικράτησαν χθες στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές βλέπουν την αμερικανική οικονομία να διολισθαίνει σε ύφεση, ενώ ανησυχούν πλέον για ισχυρό πλήγμα και στην ευρωπαϊκή. Οι κυριότεροι δείκτες της Ευρώπης σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις τρομοκρατικές πτώσεις της 11ης, με τις απώλειες στα βαριά χαρτιά τριών μόνο αγορών, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, να ξεπερνούν τα 350 δισ. δολάρια.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ πανικού επικράτησαν χθες στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές βλέπουν την αμερικανική οικονομία να διολισθαίνει σε ύφεση, ενώ ανησυχούν πλέον για ισχυρό πλήγμα και στην ευρωπαϊκή.

Οι κυριότεροι δείκτες της Ευρώπης σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις τρομοκρατικές πτώσεις της 11ης, με τις απώλειες στα βαριά χαρτιά τριών μόνο αγορών, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, να ξεπερνούν τα 350 δισ. δολάρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 5,8% και διαμορφώθηκε στις 1.279.85 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει έως και τις 1.278,79 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε ο DAX στη Φραγκφούρτη. Υποχώρησε 7,7% και έκλεισε στις 6.790,19%. Περίπου 6,8% απώλεσε και ο CAC στο Παρίσι, ενώ πτώση 5,5% είχε ο FTSE 100. Στην Ελβετία ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε πτώση 5%, ενώ στη Μαδρίτη οι απώλειες του δείκτη IBEX άγγιξαν το 7%.

Στη Γηραιά Ηπειρο το επενδυτικό κλίμα είναι βεβαρημένο, καθώς εντείνονται οι φόβοι για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που έως πρόσφατα προσδιόριζαν έως πρωταρχική απειλή τον υψηλό πληθωρισμό, κρούουν τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη, προβλέποντας αναθεώρηση προς τα κάτω των αρχικών εκτιμήσεων.

Την ίδια ώρα το σχέδιο για την τόνωση της αμερικανικής ανάπτυξης, που παρουσίασε η κυβέρνηση Μπους και το οποίο βασίζεται κυρίως σε φοροαπαλλαγές, δεν φαίνεται να έχει πείσει τις διεθνείς αγορές. Η συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά στέγης, ο αυξανόμενος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι τεράστιες ζημιές των χρηματοοικονομικών ομίλων από την έκθεσή τους στη subpime αγορά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Με το φάντασμα της ύφεσης να πλανάται στις αγορές, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ είχε χθες απώλειες της τάξης του 5,5% -τις υψηλότερες από το 2001. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 3,86% -στο χαμηλότερο σημείο από τις 25 Οκτωβρίου 2005. Από τις αρχές του 2008 καταγράφει συνολικές απώλειες της τάξης του 13%. Στο -7% βρέθηκε ο βασικός δείκτης της Ινδίας.

Η αμερικανική κεφαλαιαγορά ήταν χθες κλειστή λόγω αργίας. Δύσκολα όμως θα ξεφύγει σήμερα από το κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων. Τα παράγωγα του Dow Jones έχασαν χθες περί τις 350 μονάδες, αλλά και το στήριγμα των 12.000.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ