Περίπου οι μισοί από τους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες στον κόσμο ακολούθησαν πτωτική πορεία, καθώς οι έντονες ανησυχίες για την ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ ώθησαν χαμηλότερα τις τραπεζικές μετοχές και τις μετοχές των εταιρειών λιανικής στις αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.
Οι χθεσινές απώλειες κατά 3% του MSCI World Index – οι μεγαλύτερες από το 2000 – ώθησαν τους δείκτες στη Γαλλία, το Μεξικό, την Ιταλία και σε άλλες 35 χώρες, τουλάχιστον 20% χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Στις ΗΠΑ ο δείκτης Standard & Poor's 500 ενδέχεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη πτώση από το 2001 όταν ανοίξει σήμερα η αγορά μετά την εθνική εορτή της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Στην Ευρώπη ο Dow Jones Stoxx 600 Index σημείωσε χθες τις μεγαλύτερες απώλειες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κινήθηκε πτωτικά σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα έξι ετών.
Ο δείκτης MSCI World των 23 ανεπτυγμένων αγορών βρίσκεται 17% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2007.
Η Ιαπωνία κατέστη η πρώτη από τις 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές που εισήλθε σε bear market το Νοέμβριο, μετά την πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Ακολούθησε η Κίνα αργότερα αυτόν τον μήνα πριν ο δείκτης CSI 300 ανακάμψει και σημειώσει άνοδο 162% μέσα στο έτος.
Μεταξύ των 80 εθνικών δεικτών που καθορίζονται από το Bloomberg στην Αργεντινή, την Αυστραλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Χιλή, την Κολομβία, τη Κύπρο, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, το Μεξικό, τη Ναμίμπια, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Περού, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σιγκαπούρη, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Σρι Λάνκα, την Τουρκία, τη Βενεζουέλα και το Βιετνάμ, σημείωσαν επίσης απώλειες τουλάχιστον 20% από τα πρόσφατα επίπεδα ρεκόρ.