Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008 10:32

Νέο κύμα ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτώση γύρω στο 4% σημειώνουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι ευρωπαϊκές μετοχές διευρύνοντας τις μεγάλες χθεσινές τους απώλειες.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών εξαιτίας της απότομης πτώσης των τιμών του «μαύρου χρυσού». Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 4%.

Οι μετοχές των εταιρειών Total και BP υποχωρούν κατά 3,4% και 3,7% αντιστοίχως.

Στις 10:13 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSEurofirst των 300 ευρωπαϊκών blue chips υποχωρούσε κατά 3,6%, στις 1.233,33 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο εν λόγω δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 6%. Οι απώλειες στα βαριά χαρτιά τριών μόνο αγορών, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, ξεπέρασαν τα 350 δισ. δολάρια.

«Το πρόβλημα από τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και τα σύνθετα προϊόντα που είχαν δημιουργήσει και επένδυσαν πολλοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και στις δύο όχθες του Ατλαντικού έχουν δυσμενώς επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως, δημιουργώντας κύμα πωλήσεων», δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Κάππα Χρηματιστηριακής, Πέτρος Παπαθανασίου, προσθέτοντας:

«Η μεταβλητότητα θα είναι το πρωταγωνιστικό στοιχείο την επόμενων μηνών, καθώς η επενδυτική ανασφάλεια που επικρατεί μειώνει κατά πολύ την ανάληψη ρίσκου και αυξάνει τη προτίμηση των επενδυτών προς παραδοσιακά ασφαλέστερες κατηγορίες επενδύσεων. Σύμφωνα με πολλούς δείκτες, οι αγορές είναι υπερπουλημένες, καθώς και η επενδυτική ψυχολογία αρνητική, κάτι που προσδίδει αισιοδοξία για τις μελλοντικές τιμές των μετοχών.

Μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed θα συμβάλει θετικά στην ανάκαμψη των τιμών των μετοχών, καθώς και στην κάλυψη short θέσεων. Κλειδί θεωρείται η διατήρηση της ανάπτυξης των εταιρικών κερδών, κάτι που αναμένεται να φανεί το επόμενο δίμηνο», καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.