Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008 12:38

ΥΠΟΙΟ: Φορολογικοί έλεγχοι πολλών ταχυτήτων

ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ των ελεγκτών σε τρεις ομάδες για να υπάρξουν ταχύτερα αλλά και ουσιαστικότερα αποτελέσματα στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τα νέα σώματα ελεγκτών θα πραγματοποιούν ελέγχους πολλών ταχυτήτων, οι αρμοδιότητές τους θα είναι διακριτές, καθώς οι επιχειρήσεις θα «χωριστούν» ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων του ΚΒΣ που τηρούν, ενώ τα αποτελέσματά τους θα ελέγχονται από την κεντρική υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος των κινήσεων αυτών του οικονομικού επιτελείου είναι να διενεργούνται συχνότεροι έλεγχοι σε όσους έχουν εντοπιστεί να φοροδιαφεύγουν, ενώ για τη διευκόλυνση του σκοπού αυτού εξετάζεται όπως καταρτιστούν και ειδικοί δείκτες για την κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με την πιθανότητα φοροδιαφυγής και μάλιστα μελετάται να γίνονται διαφορετικής συχνότητας και ποιότητας φορολογικοί έλεγχοι για κάθε επιμέρους κατηγορία.

Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι βασική επιδίωξη των παραγόντων του υπουργείου είναι να αλλάξει όλη η δομή λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού, θέμα το οποίο άλλωστε, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 19.1.2008), θα απασχολήσει και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που συνεδριάζουν για πρώτη φορά μεθαύριο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου, οι όποιες αλλαγές δεν σημαίνει ότι θα αποδυναμώσουν τις ΔΟΥ, τα ελεγκτικά κέντρα και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, μετατρέποντας τις υπηρεσίες αυτές απλώς σε μηχανισμούς διεκπεραίωσης αποφάσεων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αυτό που μελετά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι το κατά πόσο είναι εφικτό να περάσει πλέον η είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών σε κεντρικό επίπεδο.

Επισημαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην είσπραξη των χρεών, ειδικά των ληξιπροθέσμων, που προσεγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ, αφού οι ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα αυξημένες φέτος, ενώ για το λόγο αυτόν, άλλωστε, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πολύ σύντομα και ειδικός μηχανισμός ο οποίος θα έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί συστηματικά όλες τις οφειλές, να ενημερώνει τους οφειλέτες, αλλά και να κάνει όλη την προεργασία για λογαριασμό των αρμόδιων ΔΟΥ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ