Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ οι ασιατικές μετοχές μετά την απροσδόκητη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τη Federal Reserve των ΗΠΑ που ώθησαν υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές, ενώ η άνοδος της τιμής των μετάλλων είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των μετοχών των μεταλλουργιών.

Οι μετοχές της Commonwealth Bank of Australia σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε μια δεκαετία και της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο αναρριχήθηκαν τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα 20 ετών. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της LG.Philips LCD Co. οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των εταιρειών οι οποίες βασίζουν τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ. Χθες ο δείκτης της Ασίας έκλεισε ένα διήμερο με τις χειρότερες επιδόσεις σε χρονικό διάστημα 18 ετών, καθώς ανησυχία επικράτησε για την παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 2,6%, φθάνοντας στις 135,47 μονάδες στις 10:30 π.μ. στο Τόκυο οδεύοντας να σημειώσει τα μεγαλύτερα κέρδη από τις 29 Νοεμβρίου. Ο περιφερειακός δείκτης υποχώρησε 10% τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 3,5% φθάνοντας στις 13.062,41 μονάδες. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index αναρριχήθηκε 5,1%, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 1997. ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας.

Η Fed μείωσε τα διατραπεζικά επιτόκια κατά 3/4 της ποσοστιαίας μονάδας στο 3,5%, προχωρώντας στην πρώτη επείγουσα μείωση επιτοκίων από το 2001.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME) συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του νικελίου, σημείωσε άνοδο 1,7%. Ο χαλκός αναρριχήθηκε 2,2% και ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 3,6%. Νωρίτερα ο χρυσός κέρδιζε 1% φθάνοντας στα 890,30 δολ. η ουγγιά κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.