Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 09:59

Διαβουλεύσεις για ενεργειακές επενδύσεις

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο και τον επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, είχε προχθές στο γραφείο του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας.

Παρ' ότι καμία πλευρά δεν διέψευσε τη συνάντηση, μέχρι το βράδυ δεν υπήρχε επίσημος σχολιασμός για το αντικείμενό της. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ο όμιλος Μυτιληναίου, έχει την εκκρεμότητα με τη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής 330 μεγαβάτ που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Η μονάδα αυτή που ανήκει πλέον στην Εndesa Ελλάς, κατασκευάστηκε με άδεια που δεν της επιτρέπει να πουλά ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά, την οποία ο όμιλος θέλει να τροποποιήσει ώστε να έχει τη δυνατότητα αυτή. Το θέμα εκκρεμεί εδώ και μήνες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ ο όμιλος ενδιαφέρεται για τη λύση της εκκρεμότητας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση της Δευτέρας, συζητήθηκε η πρόταση συνεργασίας με τη ΔΕΗ, την οποία κατέθεσε η Endesa την προπερασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση της ΔΕΗ είναι να απορριφθεί η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία κρίνεται ανώριμη για υλοποίηση.

Το γεγονός έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του ομίλου, καθώς εμφανίζει τη ΔΕΗ να μεροληπτεί υπέρ της γερμανικής RWE, αν και η πρόταση που κατέθεσε η Endesa, κατά την άποψη των εκπροσώπων της καλύπτει μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων και είναι πλέον συμφέρουσα για τη ΔΕΗ.

Μ.Κα.