Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 15:42

Pfizer: Κάμψη κερδών κατά 70% στο δ’ τρίμηνο

ΜΕΙΩΜΕΝΑ κατά 70% ήταν τα κέρδη της Pfizer στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η κορυφαία φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως. Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν στα 2,9 δισ. δολάρια ή 42 σεντς ανά μετοχή, από 9,5 δισ. δολάρια ή 1,32 δολάριο ανά μετοχή που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Η σημαντική αυτή κάμψη στην κερδοφορία της – για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο – αποδίδεται στον οξύ ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η εταιρεία, από τότε που βγήκαν στην αγορά φθηνά αντίγραφα των πιο γνωστών της φαρμάκων, του Norvasc για την αρτηριακή πίεση και του Lipitor για τη χοληστερόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Τζέφρι Κίντλερ, έχει ανακοινώσει σχέδια για περικοπές θέσεων εργασίας, ενώ καταβάλει προσπάθειες να ενισχύσει τις πωλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων της εταιρείας, λίγο πριν τη λήξη της πατέντας για το Lipitor το 2010.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα αναλογεί στο ένα τρίτο των πωλήσεών της και, όπως προεξοφλούν πολλοί αναλυτές, η απόσυρσή του θα φέρει σημαντικές απώλειες στην Pfizer.