Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008 17:50

Χ.Α.: Θεαματική άνοδος κατά 8%

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ άλμα κατά 8% σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών του Χ.Α. τερματίζοντας στις 4.426,53 μονάδες. Καταλυτικό ρόλο στη θεαματική ανάκαμψη διαδραμάτισε η σημαντική άνοδος των διεθνών αγορών. Οι μετοχές της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 13,16% και 10,53% αντιστοίχως. Αναλυτές προειδοποιούν ωστόσο ότι το ευμετάβλητο κλίμα θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ άλμα κατά 8% σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών του Χ.Α. τερματίζοντας στις 4.426,53 μονάδες. Καταλυτικό ρόλο στη θεαματική ανάκαμψη διαδραμάτισε η σημαντική άνοδος των διεθνών αγορών.

«Ηταν μια αντίδραση μιας πολύ πιεσμένης αγοράς και πολύ πιεσμένων χαρτιών», δήλωσε στη «Ν» ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής στην Πήγασος Χρηματιστηριακή.

«Στο τέλος της συνεδρίασης υπήρξε και ένα short squeeze σε ανάποδες θέσεις και αυτό φάνηκε στα κλεισίματα, κυρίως των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έκλεισαν στα υψηλά ημέρας», πρόσθεσε.

Εκτιμά ωστόσο ότι «όσο η ελληνική αγορά δεν βγάζει ειδήσεις θα μείνουμε προσκολλημένοι στην τάση των ξένων αγορών» και πως «οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται σε ένα περιβάλλον μεταβλητότητας για τις επόμενες 10 ημέρες περιμένοντας και την επόμενη μείωση των επιτοκίων από τη Fed η οποία κατά τα φαινόμενα θα γίνει στο τέλος του μήνα».

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 594 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές 255 μετοχών ενισχύθηκαν, μόνο 28 σημείωσαν πτώση και 15 παρέμειναν αμετάβλητες.

Η μετοχή της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 13,16% και 10,53% αντιστοίχως.

Alpha Bank: Η διεθνής κρίση δεν επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στην αγορά τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφαλίσεως των ΗΠΑ και δεν απειλούνται με διαγραφές απαιτήσεων και ζημιές έναντι αυτής της αγοράς, όπως συμβαίνει σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank στην εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση της τράπεζας, στην οποία εκτιμάται ότι δεν φαίνεται να παρεμβάλλονται σημαντικά εμπόδια στη συνέχιση της υψηλής αυξητικής πορείας της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/24/1467008.htm .