Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 09:49

Microsoft: Εκτοξεύτηκαν κατά 79% τα κέρδη στα β’ οικονομικό τρίμηνο

ΑΝΟΔΟ ως και 6,2% κατέγραψε την Πέμπτη η μετοχή της μεγαλύτερης κατασκευάστριας λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο, Microsoft, στον απόηχο της ισχυρής αύξησης της κερδοφορίας της κατά το δεύτερο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης και των αισιόδοξων προβλέψεων της διοίκησής της για τα ετήσια αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε χθες στις μετασυνεδριακές συναλλαγές ως και στα 35,32 δολάρια. Σε περίπτωση που τα κέρδη διευρυνθούν και κατά τις σημερινές συναλλαγές, εκτιμάται ότι η άνοδος θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει η μετοχή της τους τελευταίους τρεις μήνες.

Όπως γνωστοποίησε χθες η Microsoft, τα καθαρά κέρδη της για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο εκτοξεύτηκαν κατά 79% και ανήλθαν σε 4,71 δισ. δολάρια, ή 50 σεντς ανά μετοχή, από 46 σεντς ανά μετοχή που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 16,4 δισ. δολάρια, ενισχυμένες κατά 30%.

¶νοδο 3,1% εμφάνισαν και οι πωλήσεις στο τμήμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η κονσόλα της εταιρείας Xbox, έναντι των προβλέψεων της Microsoft για πτώση τους κατά 8%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι αυξημένες παραγγελίες για προσωπικούς υπολογιστές την βοήθησαν να αποφύγει τις δυσάρεστες επιπτώσεις από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Συν τοις άλλους, η Microsoft είναι πλέον, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Κρις Λίντελ, λιγότερο ευάλωτη στα προβλήματα των Αμερικανών καταναλωτών, καθώς το 60% των πωλήσεών της προέρχεται από το εξωτερικό.

Για το σύνολο του οικονομικού έτους, που λήγει στις 30 Ιουνίου, η διοίκηση της εταιρείας είναι αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 1,85 με 1,88 δολάρια ανά μετοχή, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 1,81 δολάρια ανά μετοχή. Οι πωλήσεις της αναμένονται στα 59,9 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων για 59,4 δισ. δολάρια.