ΕΙΔΙΚΟ σχέδιο που προβλέπει τον εξονυχιστικό έλεγχο των επιχειρήσεων οι οποίες αποδίδουν ΦΠΑ μικρότερο από το 1,5% του τζίρου τους ή έχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα του φόρου επεξεργάζεται ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Το εν λόγω σχέδιο σε συνδυασμό με τη δραστηριοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου, αφενός για τον περιορισμό του φαινομένου της «φοροκλοπής» του ΦΠΑ, αφετέρου δε στην ενίσχυση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ζητήσει επίσης από τον ελεγκτικό μηχανισμό όπως στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής από το ΦΠΑ, εκτός από το «ξεσκόνισμα» των βιβλίων και στοιχείων των επιχειρήσεων, να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαπίστωση της υποβολής των δηλώσεων και απόδοσης του ΦΠΑ.
Οσον αφορά ειδικότερα στο εν λόγω σχέδιο του υπουργείου, προβλέπεται ότι ο έλεγχος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι υπόχρεοι στο ΦΠΑ θα γίνεται έπειτα από την αξιολόγηση ορισμένων κριτηρίων, εκ των οποίων τα βασικότερα είναι τα εξής:
* Το ποσοστό απόδοσης του ΦΠΑ σε σχέση με τις δηλωθείσες εκροές της επιχείρησης. Το συγκεκριμένο μάλιστα ποσοστό δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο του 1,5%.
* Η συχνή εμφάνιση πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα ανωτέρω κριτήρια θα πρέπει να βρίσκονται πρώτα στη «λίστα» των ελεγκτών, καθώς από αυτά με βάση έρευνα που έχει διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πιστοποιούνται ως επί το πλείστον οι εξής παραβάσεις:
* Μη έκδοση φορολογικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις.
* Ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων.
* Μη καταχώρηση της αξίας των στοιχείων του ΚΒΣ στα βιβλία.
* Ανακριβής καταχώρηση της αξίας των στοιχείων.
* Μη ορθή μεταφορά των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων στις οικίες δηλώσεις ΦΠΑ.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στο ίδιο σχέδιο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, το τελικό κείμενο του οποίου σύντομα θα τεθεί σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας, προβλέπεται ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να ελέγχονται και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν περισσότερους του ενός συντελεστές ΦΠΑ, διότι έχει αποδειχθεί ότι αρκετές απ' αυτές αποδίδουν ΦΠΑ με χαμηλό συντελεστή για φορολογητέα έσοδα που υπάγονται σε υψηλότερο συντελεστή.
Για το λόγο, λοιπόν, αυτό θα πρέπει να ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα σε νησιά, όπου ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 13%, τα εστιατόρια, διότι, ενώ παρουσιάζουν πωλήσεις από οινοπνευματώδη ποτά, αποδίδουν το ΦΠΑ με συντελεστή 9% αντί 19% που είναι ο κανονικός συντελεστής για τις πωλήσεις αυτές, αλλά ακόμη και τα φαρμακεία, διότι δεν διαχωρίζουν τις πωλήσεις καλλυντικών που υπάγονται σε συντελεστή 19% από τις πωλήσεις φαρμάκων που υπάγονται σε συντελεστή 9%.
Εικονικά τιμολόγια
Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι από την έρευνα που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προέκυψε ότι η μη καταβολή ή η μείωση καταβολής των έμμεσων φόρων και πρωτίστως του ΦΠΑ, αλλά αρκετές φορές και των άμεσων γίνεται μέσω της χρήσης εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων.
Επισημαίνεται ότι η μη καταβολή έμμεσων φόρων ή η καταβολή μειωμένου ποσού φόρου εστιάζεται κυρίως στο ΦΠΑ, όπως αναφέρεται και στο σχέδιο που συντάσσουν τα στελέχη του υπουργείου, με τη διόγκωση του ΦΠΑ των εισροών, ο οποίος συμψηφίζεται με το ΦΠΑ των εκροών, με φορολογικά στοιχεία κυρίως για ανύπαρκτες αγορές και δαπάνες.
Επισημαίνεται ότι στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής αλλά και της ενίσχυσης των εισπράξεων από το ΦΠΑ έχει ήδη μπει από τις αρχές του έτους και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, που φέτος μάλιστα θα πραγματοποιήσει συνολικά 12.000 στοχευμένους ελέγχους.
Στην Ευρώπη
Εντυπωσιακό στοιχείο της μελέτης των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου αποτελεί η διαπίστωση ότι και στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ότι υφίσταται σειρά συναλλαγών, οι οποίες αποτελούν μέρος κυκλικών συναλλαγών που σκοπό έχουν είτε να εισπράξουν ποσό ΦΠΑ μέσω της διαδικασίας επιστροφής που προβλέπεται για το ΦΠΑ είτε να μην αποδοθεί ποτέ το ποσό ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις συναλλαγές αυτές, με τη βοήθεια κατασκευασμένων κυκλωμάτων από εμπλεκόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο (π.χ. απάτη τύπου Καρουζέλ ή κυκλική απάτη).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ