Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008 07:26

Ιαπωνία: Λιγότερες οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών υποχώρησε η διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας στην Ιαπωνία και ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε αμετάβλητος, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι δαπάνες των καταναλωτών θα μειωθούν.

Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,8% τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο. Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας για κάθε μία αίτηση υποχώρησε στο 0,98. Οι τιμές της βενζίνης σε επίπεδα ρεκόρ βοήθησαν στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι καταναλωτές που είναι περισσότερο απαισιόδοξοι μέσα σε τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζουν τη μείωση των μισθών και τον ταχύτερο πληθωρισμό σε χρονικό διάστημα περίπου μιας δεκαετίας και το ιαπωνικό χρηματιστήριο υποχώρησε 13% αυτόν τον μήνα. Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε ύφεση, σχολίασε χθες η Goldman Sachs Group Inc.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 106,56 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 12:12 μ.μ. στο Τόκυο από 106,85 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων, καθώς εικάζεται ότι η οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση. Κατά μέσον όρο 44 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 3,9%.