Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2008 12:23

ΣΒΒΕ: Παρέμβαση Μ. Τζίμα στη συνεδρίαση του δ.σ.

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008 η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με τη συμμετοχή του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης (ΥΜΑΘ) κ. Μ. Τζίμα.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Γιώργος Μυλωνάς στην εισηγητική του παρέμβαση έθεσε προς συζήτηση το θέμα της ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας τα επόμενα χρόνια μέσω των δράσεων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Ο υπουργός, στη δική του παρέμβαση, αναφέρθηκε στην προ ημερών σύσκεψη με τους δεκαέξι νομάρχες της Βόρειας Ελλάδας που είχε ως αντικείμενο τη διαμόρφωση μέχρι τον Ιούνιο προτάσεων έργων στις νομαρχίες της Βόρειας Ελλάδας, προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 228 εκ. €. Η υλοποίηση των έργων μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον από το ΥΜΑΘ, αφού πλέον αυτό έχει πιστοποιηθεί και μπορεί να είναι τελικός δικαιούχος για την υλοποίηση έργων και δράσεων κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ακολούθως, ο κ. Τζίμας έκανε εκτενή αναφορά στον σχεδιασμό της «Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» και στις βασικές ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την αποστολή από τα μέσα Νοεμβρίου προς τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, του Σχεδίου Νόμου που αφορά τα αναπτυξιακά κίνητρα εντός της «Ζώνης». Η πρόταση του ΥΜΑΘ συνδυάζει κεφαλαιουχικά και φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν εντός της Ζώνης Καινοτομίας.

Για το Σχέδιο Νόμου ο υπουργός ανέφερε ότι θα τεθεί σύντομα προς διαβούλευση και ευελπιστεί ότι εντός του 2008 θα αποτελεί νόμο του κράτους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάθεση σε κοινοπραξία μελετητών του στρατηγικού σχεδίου της «Ζώνης», το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

Τέλος, αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης με το Υπουργείο Εθνικής ¶μυνας για την παραχώρηση της μισής έκτασης του αεροδρομίου του ΣΕΔΕΣ στη «Ζώνη Καινοτομίας», συνολικής επιφάνειας περίπου 440 στρεμμάτων.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο ΥΜΑΘ κ. Τζίμας ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΒΒΕ να υπάρξει άμεσα συνάντηση με αντικείμενο την από κοινού υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2007 -2013.