Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2008 09:03

Google: Χαμηλότερα των προβλέψεων κέρδη και πωλήσεις

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ των προσδοκιών ήταν τα κέρδη και οι πωλήσεις της Google στο τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, οδηγώντας σε ισχυρή πτώση τη μετοχή της εταιρείας, η οποία κατέγραψε απώλειες έως και 9,1% στον Nasdaq.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η πιο δημοφιλής «μηχανή» αναζήτησης του διαδικτύου, τα κέρδη της σημειώσαν άνοδο 17% και διαμορφώθηκαν στο 1,21 δισ. δολάρια ή 3,79 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 1,03 δισ. δολαρίων ή 3,29 δολαρίων ανά μετοχή που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Η κερδοφορία της εταιρείας δεν ανταποκρίθηκε στις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι την ανέμεναν κατά μέσο όρο στα 3,91 δολάρια ανά μετοχή.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 52% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006, στα 3,39 δισ. δολάρια, και ήταν και αυτές χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3,45 δισ. δολάρια.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία – σε συνέχεια αυτών της ανταγωνίστριας Yahoo, λίγες μέρες νωρίτερα – αποτελούν ένδειξη μιας πιθανής μείωσης της χρήσης του διαδικτύου, καθώς η οικονομία της χώρας επιβραδύνεται. Γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα περιορίσει και την ζήτηση για online διαφήμιση, τη βασική πηγή εσόδων δηλαδή των δύο εταιρειών.

Αναλυτές αναφέρουν πως ήδη η κίνηση των χρηστών έχει μειωθεί, ενώ σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία ConScore, τον περασμένο μήνα οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο περιορίστηκαν κατά 3,9%.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι μετοχές της Google υποχώρησαν κατά 9,1% για να κλείσουν στις 4 μ.μ. τοπική ώρα στα 564,30 δολάρια. Από τις αρχές του έτους έχουν μειωθεί κατά 18%.