Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2000 20:18

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Βαρύ πλήγμα υπέστη σήμερα ο κλάδος της Νέας Οικονομίας σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Η πρωινή ανακοίνωση της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών Hewlett Packard, ότι τα κέρδη της το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο θα είναι κατώτερα των αναμενομένων καθώς και η απόσυρση του ενδιαφέροντός της για την PriceWaterHouseCoopers ώθησαν προς τα κάτω το δείκτη Νasdaq ο οποίος με τη σειρά του συμπαρέσυρε τις μετοχές εταιρειών της νέας τεχνολογίας και στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

Αναλυτικότερα, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,96% διαμορφούμενος στις 6.274,8 μονάδες. Η μετοχή της Bookham Technology σημείωσε πτώση της τάξεως του 11,47% και ακολούθησαν οι μετοχές της Baltimore Technology και Marconi με πτώση 9,78% και 8,27%, αντιστοίχως. Από την άλλη μεριά, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή του βρετανικού αερομεταφορέα British Airways, o οποίος ενισχύθηκε κατά 3,34%.

Με ανάλογες απώλειες, της τάξεως των 109,76 μονάδων ή 1,79% έκλεισε στις 6.037,73 μονάδες ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις. Η μετοχή της Thomson έχασε 7,94%, της Alcatel 6,34%, της Tf1 4,48% και της France Telecom 2,96%. Ανάλογη πτώση σημείωσε και η μετοχή της Cap Gemini μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής, ότι τα συνολικά κέρδη της εταιρείας το 2000 θα είναι κατώτερα των προβλέψεων. Ανάμεσα στις μετοχές που σημείωσαν κέρδη συγκαταλέγονται εκείνες των εταιρειών Sodexho Alliance και Alstom.

Ακόμη πιο περιορισμένο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρρον των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης με αποτέλεσμα ο δείκτης XETRA DAX να διαμορφωθεί στις 6.711,91 μονάδες, κατά 2,04% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής. Αρνητικός πρωταγωνισής, για άλλη μια φορά, ήταν η μετοχή της εταιρείας κατασκευής λογισμικού SAP, η οποία υποχώρησε κατά 6,51%, ενώ με ανάλογες απώλειες έκλεισαν σι μετοχές των Epcos, Infineon Technologies και Siemens.

Aρνητικό ήταν σήμερα το κλίμα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Στο Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX έχασε 10,12 μονάδες ή 1,50% και έκλεισε στις 664,38 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 υποχώρησε κατά 1,14% και διαμορφώθηκε στις 47.021 μονάδες. Ο δείκτης SMI του Χρηματιστηρίου της Γενεύης σημείωσε τις μικρότερες απώλειες, 0,60%, και κρατήθηκε πάνω από τις 8.000 μονάδες αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη μεγάλη αξιοπιστία του. Αλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο, πάντως, του αρνητικού κλίματος που επικράτησε σήμερα σε όλη την Ευρώπη είναι το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κύπρο και την Πορτογαλία έκλεισαν στα χαμηλότερα φετινά επίπεδα.