Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2008 17:14

Υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης για το Πληροφοριακό Σύστημα Λατομείων - Μεταλλείων

Την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης του έργου «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη Δημιουργία Βάσης Χωρικών Δεδομένων των Μεταλλευτικών και Λατομικών Χώρων», ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το έργο, ύψους 507.263,08 €, υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» και το φυσικό του αντικείμενο προβλέπεται να παραδοθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2008.

Οι εταιρείες που έχουν κληθεί να υλοποιήσουν το έργο είναι οι εξής:

- EΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ DATA CONCEPT AE

- ΤERRA EΠΕ

- ECHMES EΠΕ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων για όλους τους υφιστάμενους λατομικούς και μεταλλευτικούς χώρους, ώστε:

· Να υπάρχει γρήγορη και ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στην πληροφόρηση σχετικά με τις λατομικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες, τις θέσεις του λειτουργούντων λατομείων, μεταλλείων και ορυχείων, τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων και τα στατιστικά στοιχεία των δραστηριοτήτων ( π.χ. ατυχήματα).

· Να γίνει αποδοτικότερη η εποπτεία των αντίστοιχων δραστηριοτήτων και να επιταχυνθεί η δυνατότητα λήψης αποφάσεων από τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΑΝ. σχετικά με τα νομιμοποιητικά στοιχεία των δραστηριοτήτων, την παραγωγή και τη γεωγραφική κατανομή των προϊόντων, την οριοθέτηση των χώρων, τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων σε περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας.

· Να διευκολυνθεί η λειτουργία των Επιτροπών Καθορισμού Λατομικών Περιοχών

· Να μπορούν οι επιχειρηματίες να έχουν άμεση πρόσβαση στη σχετική νομοθεσία, τα νομιμοποιητικά έγγραφα, να επικοινωνούν άμεσα και αμφίδρομα με τις υπηρεσίες και να υποβάλλουν τα ετήσια στοιχεία δραστηριότητας ηλεκτρονικά.