Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2008 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την αγορά από την Aluminum Corp. of China Ltd. μεριδίου της Rio Tinto Group, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Fortescue Metals Group Ltd. ότι προχώρησε σε διαπραγματεύσεις για την πώληση μεριδίων.

Οι μετοχές της Rio Tinto αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός καθώς εικάζετο ότι η BHP Billiton Ltd. θα αυξήσει την προσφορά εξαγοράς. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των εξαγωγικών εταιρειών στις ΗΠΑ μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωνε άνοδο 2,1%, φθάνοντας στις 148,23 μονάδες στις 12:24 μ.μ. στο Τόκυο, διευρύνοντας το ράλι 2,8% των δύο ημερών. Ο δείκτης φέτος έχει υποχωρήσει 6,1% εν μέσω ανησυχιών ότι οι ζημίες στην πιστωτική αγορά και η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα περιορίσουν την ανάπτυξη της Ασίας.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 2,5%, φθάνοντας στις 13.832,40 μονάδες. Στην Κίνα ο δείκτης CSI 300 σημείωσε άνοδο καθώς εικάζεται ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να περιορίσει τις πρόσφατες απώλειες. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στις λοιπές αγορές της περιφέρειας.

Την 1η Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές ωθώντας τον Standard & Poor's 500 Index να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο μέσα σε πέντε χρόνια. Στην Ευρώπη ο Dow Jones Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μέσα στο 2008.

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του Institute for Supply Management της Αριζόνα, αναρριχήθηκε στο 50,7 τον Ιανουάριο από 48,4 τον Δεκέμβριο. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 47,3.