Κόσμος
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 10:56

Παράταση στο ντέρμπι Κλίντον - Ομπάμα

ΠΑΡΑΤΑΣΗ πήρε το ντέρμπι μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα μετά τις προκριματικές της Σούπερ Τρίτης, επιτείνοντας έτσι την αγωνία για το ποιος θα εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Αντίθετα, στο αντίπαλο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ο Τζον Μακέιν έχει ξεκάθαρα πλέον, τον τίτλο του φαβορί.

Ο γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα κέρδισε περισσότερες πολιτείες τη Σούπερ Τρίτη (συνολικά 13), όμως η Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε τη νίκη σε πιο σημαντικές πολιτείες με περισσότερους εκλέκτορες, μεταξύ των οποίων τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια, τα δύο «μεγάλα έπαθλα» των προκριματικών.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες για τον Ομπάμα ήταν στην πολιτεία του Ιλλινόις από την οποία και προέρχεται, και στη Τζόρτζια. Κέρδισε επίσης, σε Αλάσκα, Αλαμπάμα, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Αϊντάχο, Κάνσας, Μινεσότα, Μισούρι, Βόρεια Ντακότα και Γιούτα.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον νίκησε στην πολιτεία της, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Μασαχουσέτη, καθώς επίσης στην Αριζόνα, το Αρκάνσας, την Οκλαχόμα και το Τενεσί.

Ετσι, η προεκλογική μάχη αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι τους προκριματικούς της 4ης Μαρτίου σε Οχάιο και Τέξας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η νίκη στην Καλιφόρνια είναι πιθανόν να αποδειχθεί καθοριστική για τη Χίλαρι Κλίντον. Ιστορικά η Καλιφόρνια ήταν η Πολιτεία που έκρινε το χρίσμα των δύο κομμάτων, αλλά τα τελευταία χρόνια η επιρροή της έχει μειωθεί. Ο πρώην δημοκρατικός υποψήφιος στις εκλογές του 1972, Τζορτζ Μακγκόβερν, ο οποίος κέρδισε το χρίσμα αφού νίκησε στις προκριματικές της Καλιφόρνιας και είναι υποστηρικτής της Χίλαρι Κλίντον δήλωσε: «Η Καλιφόρνια δεν είναι όσο σημαντική ήταν το 1972...Νομίζω ότι θα γίνει σκληρή μάχη. Υπάρχουν ακόμη πολλές μεγάλες πολιτείες όπου δεν έχει κριθεί η μάχη. Νομίζω ότι πρέπει ακόμη να περιμένουμε λίγο πριν κρίνουμε ποιος θα είναι ο υποψήφιος. Είναι πιθανόν να κριθεί ακόμη και στο συνέδριο».

Ρεπουμπλικάνοι - Φαβορί ο Μακέιν

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο Τζον Μακέιν νίκησε σε εννέα πολιτείες, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια, αλλά οι καλές επιδόσεις του Μιτ Ρόμνι στις δυτικές πολιτείες και του Μάικ Χάκαμπι στον νότο αναμένεται να διατηρήσουν το σασπένς.

Ο Τζον Μακέιν διαθέτει το ήμισυ σχεδόν των αναγκαίων εκλεκτόρων για το χρίσμα, που θα οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Μινεσότα. «Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι είμαστε τα φαβορί από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μακέιν.

Οι εκλέκτορες

Το ζητούμενο των προκριματικών ήταν η ανάδειξη εκλεκτόρων, που θα κληθούν να επιλέξουν τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος στο συνέδριο του Αυγούστου. Μετά τη Σούπερ Τρίτη κανείς από τους δύο υποψήφιους δεν έχει εξασφαλίσει ικανό αριθμό εκλεκτόρων για το χρίσμα (χρειάζονται 2.025 εκλέκτορες). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Χίλαρι Κλίντον έχει εξασφαλίσει το εν τρίτον των 2.025 εκλεκτόρων, ξεπερνώντας κατά περίπου εκατό εκλέκτορες τον Μπάρακ Ομπάμα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Χίλαρι Κλίντον εξασφαλίζει 732 εκλέκτορες και ο Μπάρακ Ομπάμα 639 εκλέκτορες. Στους Ρεπουμπλικανούς, ο Τζον Μακέιν έχει 525 εκλέκτορες, ο Μιτ Ρόμνι 223 και ο Μάικ Χάκαμπι 145 (με το νικηφόρο αριθμό στους 1.191 εκλέκτορες).

Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στον Τζον Μακέιν, εάν αναμετρηθεί με τη Χίλαρι Κλίντον και ελαφρύ προβάδισμα στον Μπάρακ Ομπάμα, εάν αυτός αναμετρηθεί από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή.