Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θα περιμένει τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ και στη συνέχεια την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και μετά θα πάρει τις δικές της αποφάσεις, σχετικά με το ενδεχόμενο συμπαραγωγής ενέργειας με άλλες εταιρείες.
Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή τοποθέτηση στις Βρυξέλλες του υπουργού Ανάπτυξης, Χρήστου Φώλια, σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο συμπαραγωγής ενέργειας μέσω μεικτών εταιρειών της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχει υπάρχει συμφωνητικό, ούτε καν μνημόνιο, αλλά ένα σχέδιο μνημονίου, όπου έχουν καταγραφεί οι προθέσεις για να συζητήσουν το εφικτό και το υλοποιήσιμο μιας τέτοιας επένδυσης», διευκρίνισε ο κ. Φώλιας, προσθέτοντας ότι «όταν τεθεί θέμα (συμφωνίας) θα το εξετάσει πρώτα η ΡΑΕ, θα κάνει εισήγηση και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση».
Ερωτηθείς εάν έχει υπογράψει η ΔΕΗ συμφωνία με τη Χαλυβουργική, απάντησε: «Φαντάζομαι ότι κάτι έχουν υπογράψει, δεν το ξέρω, αλλά εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση στη ΡΑΕ».
Ο κ. Φώλιας πραγματοποίησε χθες στις Βρυξέλλες σειρά συναντήσεων με τρεις Επιτρόπους, τους κυρίους Σταύρου Δήμα (Περιβάλλον), Τσάρλι Μακ Κρίβι (Εσωτερική Αγορά) και Αντρις Πίμπαλγκ (Ενέργεια).
Στη συνάντηση του με τον κ. Δήμα έγινε, όπως είπε, μιας ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια και περιβάλλον, ενώ συζητήθηκαν οι στόχοι της Ελλάδας σχετικά με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Με τον κ. Μακ Κρίβι η συνάντηση είχε και χαρακτήρα γνωριμίας και ενημέρωσης σε θέματα του χαρτοφυλακίου του Ιρλανδού Επιτρόπου, τον οποία κάλεσε να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα, πρόταση που έγινε αποδεκτή και θα υλοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι.
Τέλος, ο κ. Φώλιας στη συνάντηση με τον κ. Πίμπαλγκ την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα για την υπογραφή στις 18 Ιανουαρίου στη Σόφια της σύστασης της εταιρείας που θα υλοποιήσει το αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδούπολη, καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ