Κόσμος
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 11:45

Εως την Παρασκευή η έκθεση της Scotland Yard για τη δολοφονία της Μπούτο

Το αργότερο έως την Παρασκευή θα παραδώσουν στης αρχές του Πακιστάν Βρετανοί εμπειρογνώμονες της Scotland Yard την έκθεση από την έρευνά τους για τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο σε επίθεση αυτοκτονίας στις 27 Δεκεμβρίου κοντά στο Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσαν σήμερα επίσημες πηγές.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, είχε ζητήσει τη βοήθεια του Λονδίνου και της επίλεκτης μονάδας της εγκληματολογικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας για να πάψουν να αμφισβητούνται τα ακριβή αίτια του θανάτου της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν και ηγέτιδας της αντιπολίτευσης.

Οι ειδικοί στην ιατροδικαστική και τη βαλλιστική έρευνα της Scotland Yard «ανακοινώσαμε ότι θα παραδώσουν την έκθεσή τους (στην πακιστανική κυβέρνηση) πριν την Παρασκευή», δήλωσε ο Τζάβεντ Τσίμα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους Βρετανούς ερευνητές θα επιστρέψουν αύριο, Πέμπτη στο Πακιστάν.

Η έκθεση θα παραδοθεί την Παρασκευή στις αρχές, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ Αϊνταν Λιντλ.

Στην ερώτηση εάν η Scotland Yard θα προχωρήσει σε νέες έρευνες ο Τσίμα απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις.

Η αποστολή των Βρετανών ερευνητών περιορίζεται στην έρευνα για τα αίτια του θανάτου της Μπούτο, όχι για τους δράστες ή αυτούς που οργάνωσαν τη δολοφονία, που αποτελεί επίσης θέμα αμφισβήτησης, έχει υπενθυμίσει επανειλημμένα η κυβέρνηση.

Στις 27 Δεκεμβρίου ενώ η Μπούτο αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση στο Ραβαλπίντι, προάστιο του Ισλαμαμπάντ, ένας άνδρας άνοιξε πυρ προς την πλευρά της όταν αυτή εμφανίστηκε από την ηλιοροφή του θωρακισμένου αυτοκινήτου της. Μια μεγάλης ισχύος βόμβα που έφερε ο άνδρας αυτός ή δεύτερος άνδρας εξερράγη εκείνη τη στιγμή σκοτώνοντας 23 άλλους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση δήλωσε αρχικά ότι ο θάνατος της Μπούτο προήλθε από τραυματισμό της στο κεφάλι, όταν αυτή προσέκρουσε στη λαβή της ηλιοροφής προσπαθώντας να αποφύγει τις σφαίρες ή την έκρηξη. Το κόμμα της Μπούτο ανακοίνωσε ότι δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι.

Αργότερα ο πρόεδρος Μουσάραφ παραδέχτηκε ότι η Μπούτο μπορεί να δέχθηκε τα πυρά του σκοπευτή και επανέλαβε ότι όποια κι αν είναι η αιτία του θανάτου, η Μπούτο έχασε τη ζωή της στη διάρκεια μιας επίθεσης, που η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ απέδωσε σε ισλαμιστές προσκείμενους στην Αλ-Κάϊντα.

Το κόμμα της Μπούτο διατύπωσε αμφιβολίες για τις εκδοχές αυτές κατηγορώντας τις υπηρεσίες πληροφοριών και την ηγεσία της κυβέρνησης.