Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 19:10

Προς σύσφιγξη των σχέσεων με τη Συρία

Ως μια νέα αρχή που θα βάλει σε πιο δυναμική τροχιά τις οικονομικές σχέσεις Συρίας-Ελλάδας και θα απαντήσει στις ελπίδες και τα νέα ανοίγματα της συριακής κυβέρνησης ανέδειξε η Συρία την επίσκεψη στη Δαμασκό του υφυπουργού Εξωτερικών Πέτρου Δούκα και των περίπου 80 επιχειρηματιών που τον συνόδευαν.

Η παρουσία του υφυπουργού αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το μεγαλύτερο μέρος του υπουργικού συμβουλίου της χώρας με διαδοχικές συναντήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, σήμερα πραγματοποιήθηκαν στη συριακή πρωτεύουσα η 7η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΕΔ) και το Φόρουμ Ελλήνων και Σύρων επιχειρηματιών.

Η Συρία, όπως εξήγησαν στον κ. Δούκα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μεγκντάντ, κατά την έναρξη της ΜΔΕ, όπως και οι υπουργοί Οικονομίας και Εμπορίου, Βιομηχανίας, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών σε συναντήσεις που είχε μαζί τους στη συνέχεια, κάνει μεγάλες προσπάθειες για την απελευθέρωση του εμπορίου και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας με νέους νόμους και διμερείς συμφωνίες, όπως και με την ανάπτυξη του χρηματιστηρίου. Πρόκειται για μία ισχυρή πολιτική βούληση που εκδηλώθηκε θερμά από τα μέλη της κυβέρνησης της Συρίας η οποία απευθύνεται με ιδιαίτερες ελπίδες προς την Ελλάδα, μία χώρα με στενές παραδοσιακές σχέσεις φιλίας. Γι' αυτό και ζητήθηκε από τον υφυπουργό η εντατικοποίηση των επαφών ώστε η νέα αυτή αρχή να φέρει άμεσα αποτελέσματα.

Ο υφυπουργός χαιρέτισε το άνοιγμα των συριακών αγορών, την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα.

«Θελουμε να αναπτύξουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες» τόνισε ο κ. Δούκας, εξηγώντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι το 1/10 αυτού που θα μπορούσαν να είναι.

Στη Συρία οι επενδυτικές δυνατότητες για τους Έλληνες επιχειρηματίες υπολογίζονται σε 25-30 δισ. ευρώ και το έδαφος εκτός από "παρθένο" σε πολλούς τομείς, είναι και ιδιαίτερα γόνιμο, αν κρίνει κανείς και από το υψηλό επίπεδο της υποδοχής της ελληνικής αποστολής εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης.

Ήδη, στο πλαίσιο των σημερινών επαφών άρχισαν να δρομολογούνται συμφωνίες και να συγκεκριμενοποιούνται προοπτικές από αμφότερες τις πλευρές. Μεγάλο, όπως εξήγησε ο υφυπουργός σε έναν πρώτο απολογισμό των σημερινών επαφών, είναι το ενδιαφερον για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, για κατασκευές δρόμων, νέου αεροδρομίου και μετρό, υποδομών λιμένων. Μεγάλες είναι, μεταξύ άλλων, επίσης οι δυνατότητες για την ελληνική υφαντουργία με επενδύσεις και αγορές βαμβακιού υψηλής ποιότητας, για τους Ελληνες εφοπλιστές που ενδιαφέρονται για κατασκευές και επιδιορθώσεις πλοίων στη Συρία, όπως επίσης και για εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της πόλης της Δαμασκού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ