Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 08:45

Απώλειες του χαλκού στην Ασία

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε ο χαλκός στην Ασία καθώς η υποχώρηση των ασιατικών μετοχών τόνωσε την ανησυχία ότι η συρρίκνωση των οικονομιών ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση του μετάλλου που χρησιμοποιείται σε καλώδια και αγωγούς. Πτωτικά κινήθηκαν αλουμίνιο και μόλυβδος.

Πτωτικά για τρίτη ημέρα κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ, μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τα κέρδη της Macy's Inc. και το σχόλιο αξιωματούχου της Federal Reserve ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός μπορεί να εμποδίσει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Οι ασιατικές μετοχές διεύρυναν τις απώλειές τους.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME) υποχώρησε 0,8% φθάνοντας στα 7.270 δολ. ο μετρικός τόνος στις 11:32 π.μ., ώρα Τόκυο. Το αλουμίνιο στο LME διαπραγματεύθηκε 0,3% χαμηλότερα, στα 2.635 δολ. ο τόνος.

Οι απώλειες περιορίστηκαν μετά την υποχώρηση των αποθεμάτων του μετάλλου που παρακολουθεί το LME, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες, τονώνοντας τις ανησυχίες για τις προμήθειες.

Τα αποθέματα μειώθηκαν 2.800 μετρικούς τόνους, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στους 171.975 τόνους, ωθώντας φέτος τη μείωσή τους στο 13%.

Στο LME ο μόλυβδος υποχώρησε 1,4%, φθάνοντας στα 2.782 δολ. ο τόνος. Νικέλιο και κασσίτερος δεν διαπραγματεύθηκαν έως τις 11:36 π.μ., ώρα Τόκυο.