Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 12:07

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των μεταλλουργιών, μετά την ανακοίνωση της Cisco Systems Inc. ότι η μείωση των πωλήσεων ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του χαλκού.

Οι μετοχές της Infineon Technologies AG, της ASML Holding NV και της Nokia Oyj οδηγούσαν τις απώλειες μεταξύ των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. και της Rio Tinto Group ακολούθησαν τις χαμηλότερες τιμές του χαλκού, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η οικονομική συρρίκνωση θα βλάψει τη ζήτηση των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Givaudan SA μετά την εισήγηση της Goldman, Sachs, για πώληση των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής καρυκευμάτων και αρωματικών στον κόσμο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές μετοχές καθώς η Softbank Corp. οδήγησε το ράλι μεταξύ των μετοχών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τη στιγμή που πολλές αγορές στην Ασία είναι κλειστές στο πλαίσιο του εορτασμού του Νέου Ετους της Σελήνης. Οι επενδυτές στην Ευρώπη περιμένουν τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 0,8% φθάνοντας στις 317,9 μονάδες στις 8:10 π.μ. στο Λονδίνο. Οι μετοχές του δείκτη Standard & Poor's 500 σημείωναν απώλειες 0,1%, ενώ ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία, σημείωσε άνοδο 0,8%.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικές μετοχές καθώς υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου, η Macy's Inc. αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα κέρδη της και αξιωματούχος της Federal Reserve είπε ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός ενδέχεται να αποτρέψει από περαιτέρω μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME) υποχώρησε 0,8%, φθάνοντας στα 7.270 δολ. ο μετρικός τόνος. Πτωτικά κινήθηκε επίσης το αλουμίνιο και ο μόλυβδος.