Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 16:31

Αυξημένους κινδύνους για την ανάπτυξη «βλέπει» ο Τρισέ

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ των διεθνών πιστωτικών αγορών έχει οδηγήσει σε «ασυνήθιστα αυξημένη αβεβαιότητα» όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, επισήμανε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλωντ Τρισέ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια. http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/07/1473152.htm

«Καθώς συνεχίζεται η αποτίμηση των κινδύνων στις χρηματοοικονομικές αγορές, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον συνολικό τους αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ, διαβεβαιώνοντας πως η τράπεζα θα συνεχίσει να «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» στις επόμενες εβδομάδες.

«Οι κίνδυνοι γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας είναι καθοδικοί», σημείωσε ο Τρισέ. Παρόλα αυτά, επανέλαβε πως η βασική προτεραιότητα της ΕΚΤ παραμένει η συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, ώστε να μην εξαπλωθούν σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΚΤ, η σημερινή απόφαση για διατήρηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου στο 4% ήταν ομόφωνη.