Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008 08:42

Στα υψηλότερα τριών μηνών ο χαλκός

ΑΝΟΔΙΚΑ για τέταρτη ημέρα κινήθηκε ο χαλκός και κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών μηνών, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η μείωση της παραγωγής στην Κίνα θα περιορίσει τις παγκόσμιες προμήθειες τη στιγμή που τα αποθέματα του μετάλλου μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών. Ανοδικά κινήθηκε και ο ψευδάργυρος.

Τα αποθέματα του χαλκού που ελέγχονται από το London Metal Exchange (LME) μειώθηκαν κατά 2.725 μετρικούς τόνους, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στους 166.750 τόνους στις 8 Φεβρουαρίου. Αυτά ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία υποχώρησαν τα αποθέματα από τις 30 Οκτωβρίου. Ο χαλκός που χρησιμοποιείται σε αγωγούς και καλώδια έχει σημειώσει άνοδο 16% φέτος, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι προμήθειες θα υστερήσουν της ζήτησης.

Σύμφωνα με την Macquarie Group Ltd. τα αποθέματα του μετάλλου άρχισαν να μειώνονται πάλι τον Ιανουάριο, κυρίως από την ζήτηση στην Κίνα, αντικατοπτρίζοντας μείωση στις αποθήκες της Σαγκάης και του LME.

O χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 0,6% φθάνοντας στα 7.747 δολ. ο τόνος στο LME στη 1:38 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο στα 7.788 δολ. ο τόνος στις 8 Φεβρουαρίου, και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Οκτωβρίου.

Ο ψευδάργυρος για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME σημείωσε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στα 2.468 δολ. ο τόνος και το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στα 2.698 δολ. ο τόνος στη 1:42 μ.μ. στη Σιγκαπούρη.