Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, τα οποία συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (11-12/2/2008), αντίστοιχα. Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων.
EUROGROUP
1. Οικονομική κατάσταση
Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της Συνόδου των Υπουργών Οικονομίας της G 7 στο Τόκιο στις 9 Φεβρουαρίου και θα συζητήσει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις.
2. Επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Θα συζητηθούν οι βασικές δημοσιονομικές πτυχές των επικαιροποιημένων Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.
3. Εξελίξεις στον πληθωρισμό
Θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις και οι προοπτικές του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων που συμβάλλουν στον πληθωρισμό.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN
ΠΡΟΓΕΥΜΑ: Τρέχουσα οικονομική κατάσταση
Κατά το πρόγευμα των Υπουργών, θα συζητηθεί το ζήτημα της επίδρασης στην παγκόσμια οικονομία των λεγόμενων κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων (sovereign wealth funds). Τα κεφάλαια αυτά, που ανέρχονται σήμερα σε περίπου 2 τρις €, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ελέγχονται από κράτη που έχουν συσσωρεύσει σημαντικά εμπορικά πλεονάσματα.
1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Το Συμβούλιο ECOFIN θα εκφράσει γνώμη, με βάση σχετικές εισηγήσεις της Ε. Επιτροπής, για τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Επίσης, θα εκφράσει γνώμη για τα Προγράμματα Σύγκλισης της Ουγγαρίας, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας.
2. Προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (13-14 Μαρτίου 2008)
α. Έγγραφο Βασικών Θεμάτων
Στο Κείμενο Βασικών Θεμάτων, η Σλοβένικη Προεδρία συμφωνεί με τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης προόδου της Ε. Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Την περίοδο 2008-2010, πρέπει να δοθεί από τα κράτη –μέλη έμφαση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις Ενιαίες Κατευθυντήριες Γραμμές. Οι τέσσερις τομείς προτεραιότητας, για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, παραμένουν ως έχουν: Εκπαίδευση και καινοτομία, δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, και ενέργεια και κλιματικές αλλαγές.
β. Αποδοτικότητα των οικονομικών εργαλείων για την εξοικονόμηση της ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Βασική πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί η μετάβαση σε μια λιγότερο ενεργοβόρα οικονομία και παράλληλα να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και να τονωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής δημιουργήθηκε Ομάδα Εργασίας, προκειμένου να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των εργαλείων για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. H Ομάδα Εργασίας συνέταξε έκθεση, στην οποία παρουσιάζει τα συμπεράσματά της.
γ. Μείωση του Διοικητικού Βάρους
Στις 30 Ιανουαρίου 2008 δημοσιοποιήθηκε από την Ε. Επιτροπή η δεύτερη έκθεση για τη μείωση του διοικητικού βάρους στην Ε.Ε. Η έκθεση περιλαμβάνει αποτίμηση της προόδου που σημειώθηκε πέρυσι, κατά την εφαρμογή του σχετικού Σχεδίου Δράσης που υιοθέτησε το Εαρινό Συμβούλιο του 2007, καθώς και προτάσεις προς το Εαρινό Συμβούλιο του 2008 για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Στο Συμβούλιο θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με βάση σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (EPC).
3. Γενικός Προϋπολογισμός της Ε.Ε.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, στην ετήσια έκθεσή του για το οικονομικό έτος 2006, εκφράζει «θετική γνώμη» για τις πράξεις που αφορούν τα έσοδα, τις αναλήψεις υποχρεώσεων και πληρωμών στις διοικητικές δαπάνες, την προ-ενταξιακή στρατηγική με εξαίρεση το πρόγραμμα SAPAR και κάποιους τομείς εξωτερικών δράσεων, ενώ παρέχει «γνώμη με επιφύλαξη» για τις άλλες κατηγορίες του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Η επιτροπή προϋπολογισμού του Συμβουλίου συμφώνησε με ειδική πλειοψηφία να συστήσει τη χορήγηση απαλλαγής στην Ε. Επιτροπή για την εκτέλεση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού 2006.