Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008 19:20

ΣΕΦ: Σε τέλμα οδηγείται η αγορά φωτοβολταϊκών

Σε τέλμα οδηγείται η αγορά φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «το πρωτόγνωρο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το 2007, δεν μεταφράστηκε σε πραγματικά έργα». Αιτία, σύμφωνα πάντα με τον σύνδεσμο, είναι «οι απίστευτες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη της αγοράς και ακυρώνουν στην πράξη το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 2006».

Η αγορά, σύμφωνα με τον ΣΕΦ, χρειάζεται σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες που να εγγυώνται ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον σε βάθος χρόνου. Συνοπτικά, οι προτάσεις του ΣΕΦ για την ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών αφορούν στα εξής:

1. Επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των ήδη κατατεθειμένων επενδυτικών προτάσεων.

2. Απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών.

3. Αμεση αποσαφήνιση των πολεοδομικών και χωροταξικών όρων για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.

4. Φορολογικές διευκολύνσεις για την ανάπτυξη των οικιακών εφαρμογών φωτοβολταϊκών.

5. Υποχρεωτική εφαρμογή φωτοβολταϊκών σε νέα μεγάλα εμπορικά κτίρια κατά το επιτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας.

6. Αποσαφήνιση των όρων τιμολόγησης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε να μη δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στους επενδυτές.

7. Σχεδιασμός της δεύτερης φάσης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών για την περίοδο μετά το 2010, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα συνέχειας και συνέπειας προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση η αγορά σε δύο - τρία χρόνια.