Κόσμος
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008 10:51

Στην Τουρκία ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών των δύο χωρών και για συνομιλίες που αφορούν στην επανάληψη των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

Η Τουρκία, χώρα μουσουλμανική με κοσμικό χαρακτήρα είναι η σημαντικότερη σύμμαχος του εβραϊκού κράτους στην περιοχή. Ωστόσο οι σχέσεις τους δοκιμάστηκαν πέρυσι από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην γειτονική Συρία, η οποία εκλήφθη ως αρχή μιας μελλοντικής επίθεσης εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Η ¶γκυρα έχει προσφερθεί να συμβάλει στις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας και επιθυμεί να αποτρέψει ένα διπλωματικό αδιέξοδο με τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον υπουργό ¶μυνας, ο Μπαράκ θα επωφεληθεί από την επίσκεψη αυτή για να προωθήσει την πώληση ισραηλινού κατασκοπευτικού δορυφόρου και αμυντικού εξοπλισμού.

Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ ο Μπαράκ, η θητεία του οποίου έληξε το 2001, επεδίωκε συροϊσραηλινές διαπραγματεύσεις καθώς προσέβλεπε σε μια ειρήνη με τη Συρία, αλλά και με τους Παλαιστίνιους, αναμένεται επίσης να συζητήσει με τους Τούρκους συνομιλητές του την προοπτική της επανάληψης των συροϊσραηλινών συνομιλιών.

Ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης στην ¶γκυρα είπε ότι η Τουρκία «έχει το ρόλο της διευκόλυνσης και όχι της διαμεσολάβησης» μεταξύ Συρίας και Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πιθανώς να μεταφέρουν μήνυμα από τη Δαμασκό» στον Μπαράκ, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Στις διαβουλεύσεις με τον τούρκο ομόλογό του Βετσντί Γκονούλ και τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ο Μπαράκ θ' ασκήσει πιέσεις στην ¶γκυρα να αγοράσει το δορυφόρο Ofek της ισραηλινής αεροδιαστημικής βιομηχανίας αντί 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Η αγοραπωλησία αυτή αποτελεί αντικείμενο συνομιλιών επί χρόνια αλλά με την επίσκεψη Μπαράκ ίσως κλείσει με συμφωνία», δήλωσε ισραηλινή πηγή ασφαλείας.

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που έχει κατασκευάσει και αναπτύξει δορυφόρους του. Ο πρώτος δορυφόρος Horizon της σειράς Ofek κατασκευάστηκε το 1988. O δορυφόρος Ofek-7 τέθηκε σε τροχιά πέρυσι.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η ¶γκυρα προτίθεται να προωθήσει κοινά προγράμματα συνεργασίας μυστικών υπηρεσιών στα οποία περιλαμβάνονται και δορυφόροι.

Η Τουρκία θα παραλάβει 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου HERON τα οποία αγόρασε από την ισραηλινή αεροδιαστημική βιομηχανία αντί 200 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ισραηλινή πηγή ασφαλείας και έκανε λόγο για τουρκικό "ενδιαφέρον" για το αντιπυραυλικό σύστημα Arrow II.

Οι πηγές επίσης αναφέρουν ότι η τουρκική ηγεσία θα συζητήσει με τον ισραηλινό υπουργό για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.