Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 06:30

Παρέλυσε η χώρα λόγω της απεργίας για το ασφαλιστικό

ΠΑΡΕΛΥΣΕ την Τετάρτη η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας λόγω της 24ωρης απεργίας των συνδικάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, την εισοδηματική πολιτική, τις ανατιμήσεις και την ανεργία.

Οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές, οι συγκοινωνίες παρέλυσαν, στα δημόσια νοσοκομεία γίνονταν δεκτά μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Περίπου 8.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία προς τη Βουλή κρατώντας πανό που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από το Ασφαλιστικό». Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας μεταξύ ομάδας αντιεξουσιαστών και διμοιρίας των ΜΑΤ, στην περιοχή των Εξαρχείων, κοντά στο υπουργείο Πολιτισμού.

Δεκάδες πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Για αντι-ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διαρκή λιτότητα και πρωτοφανή ακρίβεια, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι «οι άνεργοι είναι άνθρωποι και όχι αριθμοί».

«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την λύση του Ασφαλιστικού. Ενδιαφέρεται για την διάλυση της δημόσια κοινωνικής ασφάλισης. Πλήττει τους συνταξιούχους, πλήττει τους εργαζόμενους, πλήττει τις γυναίκες, πλήττει τους πολλούς, υπέρ των ολίγων, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

«Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία σε συνδυασμό με τις μεγάλες μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, που πραγματοποιήθηκαν σε 63 πόλεις της χώρας στέλνουν αισιόδοξο μήνυμα, αναδεικνύουν τη δυνατότητα και την ανάγκη για κλιμάκωση και πολιτικοποίηση της εργατικής λαϊκής πάλης, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του κεφαλαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος χαιρετίζοντας το συλλαλητήριο εκ μέρους των συνεργαζομένων οργανώσεων των εργαζομένων στον Τύπο, των γιατρών, των δικηγόρων και των Μηχανικών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και για δήμευση πόρων των υγιών ταμείων μέσα από το σχέδιο ενοποίησης καλώντας τον πρωθυπουργό να αποσύρει τις ιδέες αυτές.

Θεσσαλονίκη

Δύο ξεχωριστά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη όπου εργαζόμενοι και συνταξιούχοι συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συγκέντρωση και στη συνέχεια οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του ασφαλιστικού, της ακρίβειας και της ανεργίας συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους. Κατέληξαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης όπου θυροκόλλησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και στη συνέχεια διαλύθηκαν.

Λίγο νωρίτερα και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι όπου οι διαδηλωτές διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Την Παρασκευή οι κυβερνητικές προτάσεις

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα παρουσιάσει τις κυβερνητικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την Παρασκευή, στη Βουλή.

Τη Δευτέρα η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, παρείχε διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να χαθεί κανένα από τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Ουδείς εργαζόμενος στα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσει την εργασία του, η εξέλιξη της μισθολογικής τους κατάστασης, όπως και η υπαλληλική τους εξέλιξη, μαζί με όλα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα δεν θίγονται, δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή», τόνισε η υπουργός.

Επανέλαβε δε πως «η απόφασή μας για τις ενοποιήσεις των Ταμείων στοχεύει σε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία».