Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 08:50

Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά τη χθεσινή του άνοδο καθώς εκθέσεις στις ΗΠΑ έδειξαν απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων και υψηλότερη κατανάλωση βενζίνης, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι δυνητική ύφεση ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση.

Οι δαπάνες σε αυτοκίνητα, βενζίνη και ενδύματα οδήγησαν σε άνοδο 0,3% τις λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου. Η ζήτηση για καύσιμα αυτοκινήτων αυξήθηκε 1,2% την εβδομάδα που πέρασε ενώ τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν λιγότερο από ότι αναμενόταν κατά 1,07 εκατ. βαρέλια μετά τη μείωση των εισαγωγών, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου διαπραγματεύθηκε στα 93,45 δολ. το βαρέλι, 18 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 2:17 μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Χθες τα συμβόλαια αυξήθηκαν 49 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 93,27 δολ. το βαρέλι.

Η ζήτηση βενζίνης αναρριχήθηκε κατά μέσον όρο στα 9,02 εκατ. βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που έληξε στις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας.

Οι τιμές του αργού σημείωσαν πέρυσι αύξηση 61%. Τα συμβόλαιά του έχουν υποχωρήσει 6,7% από την αναρρίχησή τους στα επίπεδα ρεκόρ των 100,09 δολ. το βαρέλι στις 3 Ιανουαρίου.

Τα αποθέματα αυξήθηκαν 18,2 εκατ. βαρέλια, ποσοστό 6,4% τις πέντε τελευταίες εβδομάδες. Η τελευταία αύξηση διατήρησε τα αποθέματα 1,2% πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι εισαγωγές αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν 7,4%, στα 9,74 εκατ. βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που πέρασε, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι προμήθειες πετρελαϊκών προϊόντων μειώθηκαν 20% κατά μέσο όρο στα 3,36 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την έκθεση.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσαν άνοδο 23 σεντς, φθάνοντας στα 93,55 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στη 1:22 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες σημείωσαν άνοδο 46 σεντς, ποσοστό 0,5%, για να κλείσουν στα 93,32 δολ. Το μπρεντ άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 98,50 δολ. το βαρέλι στις 3 Ιανουαρίου.

Τα συμβόλαια του Μαρτίου λήγουν σήμερα. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Απριλίου διαπραγματεύθηκαν στα 93,15 δολ. το βαρέλι, 22 σεντς υψηλότερα, στη 1:52 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης.