Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 13:55

Γ. Αλογοσκούφης: Αυστηρή εφαρμογή του νέου συστήματος διακίνησης πετρελαίου

Το νέο σύστημα διακίνησης πετρελαίου αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και θα εφαρμοστεί αυστηρά. Όποιος δεν συμμορφώνεται, θα χάνει την άδειά του, υπογράμμισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Αναφερόμενος στη μερίδα των βενζινοπωλών που αντιδρά στην εφαρμογή του καθεστώτος, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου στο θέμα αυτό και είναι αποφασισμένο για την εφαρμογή του νέου συστήματος, με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου. «Οι πρατηριούχοι λειτουργούν με άδειες του κράτους και οι άδειες συνεπάγονται υποχρεώσεις. Όποιος συμπεριφέρεται με τρόπο παράνομο, θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός τόνισε ότι με το νέο σύστημα δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και όπως ανακοίνωσε, από το Σάββατο θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για τα πρατήρια που έχουν ενταχθεί στο σύστημα, στο τηλέφωνο: 801-1008808.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι από τα 7.000 πρατήρια καυσίμων έχουν ήδη εγγραφεί στο σύστημα τα 4.750 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τελικά θα εγγραφούν όλοι οι πρατηριούχοι.

Όπως διευκρινίστηκε, όσοι πρατηριούχοι αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου συστήματος, δεν θα λαμβάνουν από το υπουργείο Οικονομικών επιστροφή φόρου, αφού θα πωλούν ακριβότερα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, δήλωσε ότι το νέο σύστημα διακίνησης πετρελαίου στηρίζεται σε τρεις αρχές:

- Δεν εισάγεται καμιά προσθήκη φορολογίας στους καταναλωτές και στα νοικοκυριά.

- Το σύστημα είναι απλό και αντιγραφειοκρατικό.

- Εφαρμόζονται δύο έλεγχοι (λογιστική παρακολούθηση και στατιστική επεξεργασία).

Τόσο ο κ. Αλογοσκούφης, όσο και ο κ. Μπέζας εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι θα περιοριστεί δραστικά το λαθρεμπόριο στα καύσιμα με την εφαρμογή του νέου συστήματος.