Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008 12:52

Ενισχύονται οι τιμές πετρελαίου

ΠΑΝΩ από τα 96 δολάρια το βαρέλι αναρριχήθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μηνός, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Βενεζουέλα θα πραγματοποιήσει τις απειλές της και θα διακόψει την προμήθεια αργού και προϊόντων τους στις ΗΠΑ.

Την περασμένη Τρίτη κρατική εταιρεία της νοτιοαμερικανικής χώρας, μίας από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς πετρελαίου προς τις ΗΠΑ, διέκοψε τις πωλήσεις της στην Exxon Mobil, ως απάντηση στη δικαστική απόφαση που ελήφθη, έπειτα από προσφυγή της αμερικανικής εταιρείας, για «πάγωμα» περιουσιακών της στοιχείων αξίας 12 δισ. δολαρίων.

Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχυόταν, στις 12.15 ώρα Ελλάδος, κατά 45 σεντς στα 95,91 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως ανέλθει στα 96,05 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν στα 95,41 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 25 σεντς.

Ο Αμερικανικός υπουργός Ενέργειας, Σαμ Μπόντμαν, αν και εκτίμησε πως η Exxon δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην κάλυψη των πετρελαϊκών της αποθεμάτων, μετά την κίνηση αυτή της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε πως τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας θα είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που τα χρειαστεί η εταιρεία.