Κόσμος
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008 16:08

Δική τους Βουλή δημιουργούν οι Σέρβοι του Κοσόβου

Το δικό τους κοινοβούλιο κατά τις σερβικές δημοτικές εκλογές το Μάιο σε συμφωνία με το Βελιγράδι αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι Σέρβοι του Κοσόβου, λίγες ημέρες, όπως όλα δείχνουν, πριν τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της επαρχίας.

«Η διακήρυξη (της ανεξαρτησίας) των αυτονομιστών δεν δημιουργεί καμιά υποχρέωση για μας» υπογραμμίζει η συνέλευση των Σέρβων της επαρχίας.

Σημειώνεται πως κάτι τέτοιο θα σημάνει την εγκαθίδρυση παράλληλων σερβικών θεσμών στο Κόσοβο, οι οποίοι θα είναι πιστοί στο Βελιγράδι και θα αρνούνται την εξουσία της Πρίστινας.

Η συνέλευση των Σέρβων του Κοσόβου αποφάσισε επίσης να οργανώσει διαδηλώσεις σε πολλές τοποθεσίες του Κοσόβου την ερχόμενη Δευτέρα για να εκφράσει την αντίθεσή της στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου ζήτησαν επίσης από το Βελιγράδι να απαιτήσει την αποχώρηση των αποσπασμάτων της νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο (Kfor) που προέρχονται από χώρες οι οποίες θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της επαρχίας.

Τάχθηκαν ακόμη εναντίον της ανάπτυξης, «χωρίς απόφαση του ΟΗΕ», μιας αποστολής «κατοχής» όπως τη χαρακτήρισαν της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο και ζήτησαν από τις αρχές του Βελιγραδίου να αρνηθούν να υπογράψουν οποιοδήποτε έγγραφο με την ΕΕ, ιδιαίτερα τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης, πρώτο βήμα προς την ένταξη στην Ευρώπη των 27.

Η Κοσόβσκα Μιτροβίτσα είναι διαιρεμένη κατά μήκος ενός ποταμού, του Ιμπάρ, αναμέσα σε 40.000 Σέρβους, που ζουν στο βόρειο τμήμα, και 80.000 Αλβανούς, που κατοικούν στο νότιο.

Περίπου 120.000 Σέρβοι έχουν παραμείνει στο Κόσοβο μετά τη σύγκρουση του 1998-1999 ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους αλβανούς αυτονομιστές. Περισσότεροι από τους μισούς ζουν σε θυλάκους υπό την προστασία της δύναμης του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκε στο τέλος του πολέμου για να διασφαλίσει την ειρήνη. Οι άλλοι είναι συγκεντρωμένοι στο βόρειο τμήμα της επαρχίας.