Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2008 07:05

Πάνω από τα 95 δολ. το αργό

ΠΑΝΩ από τα 95 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά την άνοδό του κατά 4,1% την εβδομάδα που πέρασε καθώς οι επενδυτές αγόρασαν εμπορεύματα φυσικής παραγωγής εκτιμώντας ότι η οικονομία της Ασίας θα αναπτυχθεί σε συνδυασμό με τα δυνητικά προβλήματα των προμηθειών του καυσίμου από την Βενεζουέλα.

Οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλοι μεγάλοι κερδοσκόποι αύξησαν τα στοιχήματά τους για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου για πρώτη φορά σε πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του U.S. Commodity Futures Trading Commission στις 15 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είπε ότι η κυβέρνησή του δεν θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ εκτός και εάν δεχθεί επίθεση η χώρα του.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου διαπραγματεύθηκε στα 95,62 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:23 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,3% φθάνοντας στα 96,97 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων στις 15 Φεβρουαρίου πριν κλείσει 4 σεντς υψηλότερα στα 95,50 δολ. το βαρέλι. Την εβδομάδα που πέρασε οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο με τις απειλές της Βενεζουέλας να διακόψει τις προμήθειες στις ΗΠΑ μετά το πρόβλημα που προέκυψε με την Exxon Mobil Corp., σε συνδυασμό με τις θετικές ανακοινώσεις της Ιαπωνίας και της Κίνας, των δύο από τις τρεις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, για τα οικονομικά τους στοιχεία.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 94,70 δολ. το βαρέλι, 7 σεντς υψηλότερα στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια του μπρεντ υποχώρησαν 0,6% φθάνοντας στα 94,63 δολ. το βαρέλι στις 15 Φεβρουαρίου.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ πριν από τις εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα οι οποίες ενδέχεται να καταδείξουν διεύρυνση της ύφεσης στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ. Το πετρέλαιο που τιμάται σε δολάρια τείνει να σημειώσει άνοδο καθώς το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί και οι διαπραγματευτές αγοράζουν τα συμβόλαιά του ως εξασφάλιση έναντι των ζημιών του πληθωρισμού.