Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008 10:04

ΤτΕ: Στα 4,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Δεκέμβριο

ΣΤΑ 4,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος και του ισοζυγίου εισοδημάτων, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και διαμορφώθηκε στο 14,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, μια μακροπρόθεσμη απειλή για την ανάπτυξη της χώρας και την αγορά εργασίας.

Την περίοδο Ιανουαρίου -Δεκεμβρίου 2007 σημείωσε αύξηση 36% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 32,2 δισ. ευρώ ή περίπου στο 14,1% του ΑΕΠ.

«Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, αναμέναμε έλλειμμα περίπου 13,4% βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων του ΑΕΠ», δήλωσε ο Πλάτων Μονοκρούσσος, οικονομολόγος στην EFG Eurobank, σημειώνοντας «Η σημαντική διεύρυνσή του οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες των αναμενόμενων πληρωμές για εισαγωγή πετρελαίου και τις καθαρές πληρωμές για την εισαγωγή πλοίων».

H διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών αντικατοπτρίζει διαρθρωτικά προβλήματα και κυκλικούς παράγοντες, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Παρόλο που η συμμετοχή στην Ευρωζώνη προστατεύει τη χώρα από πιέσεις υποτίμησης στο νόμισμα, η αύξηση του ελλείμματος αντανακλά τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό οφείλεται στον υψηλότερο πληθωρισμό και κόστος εργασίας σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους.

«Από χρηματοοικονομικής άποψης, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να μην είναι σημαντικό βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μπορεί όμως να αποτελέσει απειλή στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μεσοπρόθεσμα», υποστήριξε ο κ. Μονοκρούσσος.

Πηγή: Reuters