Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008 21:11

ΥΠΟΙΟ: Σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης συνοψίζοντας τις θέσεις που διατυπώθηκαν στο συνέδριο του ελληνοβρετανικού εμπορικού Επιμελητηρίου για το ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία σε μια περίοδο που υπάρχουν διεθνώς αβεβαιότητες, κυρίως με τις εξελίξεις στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και δεν φαίνεται, είπε, να υπάρχουν κίνδυνοι για την ανάπτυξη στη χώρα μας.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα στρατηγικά για τα επόμενα χρόνια -τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης - είναι οι εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη. Αυτό είναι το σημείο που προκαλεί το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων επενδυτών για τη χώρα μας, γιατί δεν βλέπουν πλέον την Ελλάδα ως μια απομονωμένη οικονομία, την βλέπουν ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου στη ΝΑ Ευρώπη και στη ΝΑ Μεσόγειο. Η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο με τις πρωτοβουλίες των τραπεζών και με τις πρωτοβουλίες επιχειρήσεων που επενδύουν και με τη βελτίωση των υποδομών με τις εξελίξεις που έρχονται. Για παράδειγμα θέλουμε να κάνουμε πιο ανταγωνιστικά τα λιμάνια καθώς τα ελληνικά λιμάνια είναι έτσι τοποθετημένα στρατηγικά, ώστε επιτρέπουν στην Ελλάδα να γίνει το διακομιστικό κέντρο της περιοχής».

Στο συνέδριο του ελληνοβρετανικού επιμελητηρίου, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Σάιμον Γκας, ένας εκ των ομιλητών του συνεδρίου, τόνισε ότι τα μηνύματα και οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι πολύ θετικά και ενθαρρυντικά για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης ρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει σχεδιασμός για την περίπτωση που οι Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι διαμένουν στη Βρετανία εγκαταλείψουν το Λονδίνο και επιστρέψουν στην Ελλάδα, αν χάσουν τα φορολογικά τους πλεονεκτήματα στην Αγγλία.

Αυτό που αφορά εμάς, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι ο Πειραιάς και η Ελλάδα να γίνει ένα μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ελληνική οικονομία με έμμεσες επιπτώσεις και επιδιώκουμε και θέλουμε όπως περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ