Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008 14:50

Υποχρεωτική η δημοσιοποίηση όλων των συμβάσεων δημόσιων φορέων

Να δημοσιοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα και συγκεκριμένα να αναρτούν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας τους όλες τις συμβάσεις που αφορούν την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, υποχρεούνται εφεξής όλα τα υπουργεία, καθώς και τα εποπτευόμενα από αυτά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Στόχος της εγκυκλίου για τη «Διαφάνεια στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης» που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, είναι η διασφάλιση της νομιμότητας και του δημόσιου συμφέροντος, καθώς και η διαφάνεια στις ενέργειες των δημόσιων υπηρεσιών.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι ακόλουθοι φορείς:

α) Υπουργείο Εσωτερικών, ως προς τις συμβάσεις που συναρτώνται με θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας της Χώρας ή αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

β) Υπουργείο Εξωτερικών, ως προς τις συμβάσεις που συναρτώνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας,

γ) Υπουργείο Εθνικής ¶μυνας, ως προς τις συμβάσεις που συναρτώνται με θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Χώρας (στρατιωτικό υλικό, αμυντικός εξοπλισμός κλπ) και

δ) Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ως προς τις συμβάσεις που συναρτώνται με θέματα ασφάλειας των εθνικών θαλασσίων συνόρων της χώρας μας.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, στόχος είναι η εισαγωγή νέων τρόπων οργάνωσης και λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Βασική προϋπόθεση, τόνισε, είναι η χρήση κανόνων που αυστηρά θα διασφαλίζουν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στις ενέργειες των δημοσίων υπηρεσιών και θα ενισχύουν την αξιοπιστία, την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο αυτών των ενεργειών.