Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008 17:26

Ευκαιρία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η Μεσογειακή Ενωση

Η πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία μίας Μεσογειακής Ενωσης αποτελεί μία καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, εκτίμησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την ομιλία της στην εκδήλωση του ΥΠΕΞ με θέμα «Οικονομικό Μεσογειακό Forum», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

«Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε και η Μεσογειακή Ένωση θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου αυτού», τόνισε η κ. Μπακογιάννη και κάνοντας έναν παραλληλισμό με την επιτυχία των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια –κυρίως στον τραπεζικό τομέα- κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στις νέες οικονομικές ευκαιρίες που διανοίγονται στη μεσογειακή αγορά. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι «το ελληνικό κράτος θα τους βοηθήσει «να κερδίσουν αυτό το στοίχημα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Το χαιρετισμό της υπουργού Εξωτερικών ακολούθησαν οι εισαγωγικές τοποθετήσεις των αρμόδιων υφυπουργών κ.κ. Βαληνάκη και Δούκα και στη συνέχεια οι κύριοι ομιλητές, γενικοί γραμματείς κ.κ. Κατσούδας και Σκυλακάκης, και ο ειδικός γραμματέας κ. Τσιατσιάμης ανέπτυξαν την πολιτική, οικονομική και χρηματοδοτική διάσταση του εγχειρήματος.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά 200 εκατ. κατοίκων, υπογραμμίζοντας πως για την περιοχή της Μεσογείου έχουν εγκριθεί από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς για το προσεχές χρονικό διάστημα προγράμματα ύψους 10,5 δισ. ευρώ.

Η εκδήλωση του ΥΠΕΞ είχε αφενός μεν ενημερωτικό, αφετέρου δε διαβουλευτικό χαρακτήρα, αφού η ηγεσία του υπουργείου προέτρεψε τους παρισταμένους διοικητικούς, οικονομικούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν γ.γ. υπουργείων, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και μη κερδοσκοπικών σωματείων.

Η εκδήλωση απετέλεσε το πρώτο βήμα της διαδικασίας διαβούλευσης. Θα ακολουθήσει σειρά επιμέρους επαφών με τους κλαδικούς φορείς και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη. Τη διεκπεραίωση των επαφών θα αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων.